Nobelova nagrada za fiziku pripala Džonu J. Hopfildu i Džefriju E. Hintonu (VIDEO) 1Foto: FB/Nobel prize/printscreen

Novelova nagrada za 2024. za fiziku pripala je Džonu J. Hopfildu i Džefriju E. Hintonu za temeljna otkrića i pronalaske koji omogućavaju mašinsko učenje sa veštačkim neuronskim mrežama, saopštila je Švedska kraljevska akademija za fiziku i hemiju.

Kako se navodi u obrazloženju, ovogodišnji laureati za fiziku Džon Hopfild i Džefri Hinton koristili su alate iz fizike da konstruišu metode koje su pomogle u postavljanju temelja za današnje moćno mašinsko učenje.

„Hopfild je napravio strukturu koja može da skladišti i rekonstruiše informacije. Hinton je izumeo metod koji može nezavisno da otkrije svojstva u podacima i koji je postao važan za velike veštačke neuronske mreže koje se sada koriste. Iako računari ne mogu da razmišljaju, mašine sada mogu da oponašaju funkcije kao što su pamćenje i učenje. Dobitnici Nobelove nagrade za fiziku za 2024. pomogli su da to bude moguće. Koristeći fundamentalne koncepte i metode iz fizike, razvili su tehnologije koje koriste strukture u mrežama za obradu informacija“, ističe se u saopštenju.

 

Juče su objavljena imena dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu. Kako je saopštila Nobelova skupština Instituta Karolinska za medicinu, dobitnici su Viktor Ambros i Gari Ruvkun, za otkriće mikroRNK i njenu ulogu u post-transkripcionoj regulaciji gena.

Po tradiciji, u sredu se objavljuju laureati za hemiju, u četvrtak za književnost i u petak za mir. Narednog ponedeljka biće saopšteno ime dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari