Nobelova nagrada za medicinu za otkriće mikro-RNK, ovo su dobitnici 1Foto: Shutterstock/Jeppe Gustafsson

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za medicinu ili fiziologiju su Viktor Ambros i Gari Ruvkun, za otkriće mikroRNK i njenu ulogu u post-transkripcionoj regulaciji gena, saopštio je Nobelova skupština Instituta Karolinska za medicinu.

Proglašenjem laureata za medicinu počela je ovogodišnja sezona Nobelove nagrade.

Ovogodišnja Nobelova nagrada, kako navode, odaje priznanje dvojici naučnika za njihovo otkriće fundamentalnog principa koji reguliše regulisanje aktivnosti gena.

„Informacije koje se čuvaju u našim hromozomima mogu se uporediti sa uputstvom za upotrebu svih ćelija u našem telu. Svaka ćelija sadrži iste hromozome, tako da svaka ćelija sadrži potpuno isti skup gena i potpuno isti skup instrukcija. Ipak, različite vrste ćelija, kao što su mišićne i nervne ćelije, imaju veoma različite karakteristike. Kako nastaju ove razlike? Odgovor leži u regulaciji gena, koja omogućava svakoj ćeliji da odabere samo relevantna uputstva. Ovo osigurava da je samo tačan skup gena aktivan u svakom tipu ćelije”, naveli su u saopštenju.

Ovogodišnji laureati medicine Viktor Ambros i Geri Ruvkun bili su zainteresovani kako se razvijaju različite vrste ćelija. Otkrili su mikroRNK, novu klasu sićušnih RNK molekula koji igraju ključnu ulogu u regulaciji gena.

Njihovo revolucionarno otkriće otkrilo je potpuno novi princip regulacije gena za koji se pokazalo da je od suštinskog značaja za višećelijske organizme, uključujući ljude. Sada je poznato da ljudski genom kodira više od hiljadu mikroRNK. Njihovo iznenađujuće otkriće otkrilo je potpuno novu dimenziju regulacije gena. Pokazalo se da su mikroRNA fundamentalno važne za razvoj i funkcionisanje organizama.

Razumevanje regulacije aktivnosti gena izuzetno je važan cilj u medicini već decenijama. Ukoliko u tom procesu nešto krene po zlu može dovesti do ozbiljnih oboljenja, poput kancera, dijabetesa i autoimunih bolesti.

Mikro-RNK je fundamentalno važna u razvoju i funkcionisanju organizama. Ćelije i tkiva se ne razvijaju normalno bez mikro-RNK. Abnormalna regulacija može dovesti do raka, a mutacije u genskom kodiranju mikro-RNK otkrivene kod ljudi dovode do urođenih mana, poput gubitka sluha i vida, kao i poremećaja u skeletnom sistemu“, ističe se u saopštenju.

Novčani iznos nagrade je oko milion evra, objavljeno je na sajtu Komiteta za dodelu nagrada.

Prošle godine Nobelova nagrada za medicinu dodeljena je naučnicima Katalin Kariko i Druu Vajsmanu koji su razvili tehnologiju za pravljenje mRNA kovid vakcine.

Po tradiciji sutra će biti objavljeno ime dobitnika Nobela za fiziku, u sredu za hemiju, u četvrtak za književnost i u petak za mir. Narednog ponedeljka biće saopšteno ime dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju.

Istorija Nobelove nagrade

Nobelove nagrade postoje zahvaljujući švedskom naučniku i industrijalcu Alfredu Nobelu (1833-1896), pronalazaču dinamita, koji je želeo da se iz njegovog fonda svake godine izdvaja novac za doprinos čovečanstvu.

Nobel je u Parizu 1895, godinu dana pred smrt, u svoj testament uneo želju da bude osnovan Nobelov fond iz kojeg bi se dodeljivale nagrade najzaslužnijima.

Nobel je odredio institucije koje će dodeljivati nagrade svake godine, među kojima su Švedska akademija za književnost, Institut Karolinska za medicinu, Švedska kraljevska akademija za fiziku i hemiju, kao i Odbor za mir koji specijalno bira norveški parlament.

Povodom 300. godišnice, Centralna banka Švedske 1969. godine ustanovila je i Nobelovu nagradu za ekonomiju.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (oko milion evra), a novčani iznos nagrade se deli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

Ceremonija uručenja nagrada tradicionalno je 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela. Nagrade budu uručene u Stokholmu, osim nagrade za mir, čije je uručenje u Oslu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari