Arheološki muzej Đerdapa u Kladovu i tokom ovogodišnje Noći muzeja biće mesto koje treba posetiti, jer će u njemu oživeti prošlost kroz „Duh mesta“, a sve to prezentacijama i tumačenjima izloženih eksponata, uz korišćenje multimedijalnih panela, kao i uz pomoć interaktivnih radionica i scensko-muzičkog performansa.


Vreme od 18 do dva sata iza ponoći u Arheološkom muzeju Đerdapa, 14. maja biće posvećeno kultu, religiji, privatnom životu, kreacijama likova božanstava, interpretaciji njihovih osobina i povezivanju sa predelom Đerdapa u kome su ova božanstva među multietničkim, multikulturnim rimskim stanovnicima bila popularna.

Istovremeno sa „Duhom mesta“, ispred zgrade Arheološkog muzeja biće prikazivani najbolji arheološki filmovi sa poslednje smotre, kao i reprize filmova koji komuniciraju sa glavnim sadržajima Noći muzeja, baštinom Muzeja i Dunava.

Kult pokojnika i predaka kod vlaškog stanovništva u istočnoj Srbiji, sastavni je deo običajnog života. Rajske sveće, obredni hlebovi i sve drugo što porodice smeštaju uz pokojnike neodvojivi su deo pogrebnih običaja dela ovdašnjeg stanovništva, a neretko su pokojnici na odru i posmrtne povorke zabeleženi na fotografijama. Zbirka takvih fotografija i eksponati pogrebnih običaja u istočnoj Srbiji pod nazivom „Duhovi u nama“ biće u Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru predstavljena 14. maja u okviru Noći muzeja. U Boru će ovom prilikom biti predstavljeno oko 30 reprodukovanih fotografija i oko 50 originala, kao i eksponati iz etnološke zbirke „Kultni predmeti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari