Demokratski senator Hilari Klinton zabeležila je juče tri pobede na preliminarnim izborima u Ohaju i Teksasu, kao i na Rod Ajlendu, u takozvanoj „noći preporoda“, što je umanjilo gotovo sazrelu mogućnost Baraka Obame da istisne svoju rivalku iz dalje trke za demokratsku predsedničku nominaciju.

Demokratski senator Hilari Klinton zabeležila je juče tri pobede na preliminarnim izborima u Ohaju i Teksasu, kao i na Rod Ajlendu, u takozvanoj „noći preporoda“, što je umanjilo gotovo sazrelu mogućnost Baraka Obame da istisne svoju rivalku iz dalje trke za demokratsku predsedničku nominaciju. „Hvala vam Ohajo. Za sve vas ovde i širom Amerike koji ste ikada bili otpisani, ali ste odbili da budete potpuno savladani. Za sve koji su se spotakli ali nisu pali, i za sve koji naporno rade i nikada se ne predaju, sve ovo je za vas“, izjavila je Klintonova u pobedničkom govoru.
Klintonova je tako prekinula gubitnički niz s prethodnih 11 takmičenja. Obama je ovoga puta trijumfovao u liberalnom Vermontu. Ipak, prvi crni kandidat i dalje ima veći broj glasova delegata, što znači da na tom polju ima jaku prednost. Sudeći prema trenutnoj situaciji, takmičenje za demokratsku predsedničku nominaciju nastavlja se i trajaće još nedeljama ili mesecima.
Džon Mekejn je na takmičenju republikanaca prosto zgrabio svoju partijsku nominaciju. Sva njegova pažnja sada je usredsređena na glavne izbore u novembru, pošto je zabeležio sve četiri pobede i tako primorao glavnog rivala Majka Hakabija, bivšeg guvernera Arkanzasa, da istupi iz trke. Ipak, dosadašnji rival podržao je Mekejna u borbi za predsednika SAD. „Najvažnija trka počinje. U ponudi će se naći izbor između liberalnog demokrate i konzervativnog republikanca. Verujem da mogu da pobedim u glavnoj trci zahvaljujući svojim idejama i viziji“, izjavio je Mekejn. Senator iz Arizone i bivši zarobljenik u vijetnamskom ratu dobio je juče i konačnu potvrdu svoje nominacije: poziv da dođe u Belu kuću i primi „blagoslov“ i podršku predsednika SAD Džordža Buša, svog nepobedivog protivnika iz izbora 2000. Mekejnu su na pobedi čestitale i njegove demokratske kolege. Za razliku od republikanaca koji su sada ujedinjeni oko jednog kandidata, kod demokrata je situacija i dalje zamršena, a trka neizvesna.
Na preliminarnim izborima u subotu u Vajomingu u ponudi je 12 delegata, a u Misisipiju 33, gde se glasa naredne nedelje. Najveća „premija“ je Pensilvanija sa 158 glasova delegata, gde se izbori održavaju 22. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari