"Noć u biblioteci" u Trinaestoj beogradskoj gimnaziji: Šta su nama revolucije danas? 1Foto: trinaestabggim.edu.rs

Tradicionalna manifestacija „Noć u biblioteci“ u Trinaestoj beogradskoj gimnaziji, biće održana 23. maja, od 19 časova.

– Revolucije – istorijske, političke, ali i religijske, umetničke i naučne…to je tema naše ovogodišnje „Noći u biblioteci“. Ispraćajući maturante u nesigurni i potencijalno katastofalni, ali i nadamo se, možda bolji i humaniji svet budućnosti, zajedno sa učenicima, profesorima i gostima promišljamo fenomen revolucija i osvetljavamo ga iz različitih uglova, pokušavajući da ga predstavimo i pojmimo u raznim dimenzijama – kaže za Danas Zoran Bašić, profesor filozofije i bibliotekar u Trinaestoj gimnaziji.

Šta su nama revolucije danas? Da li ih priželjkivati i prizivati kao poslednje nade za očuvanjem i razvojem ljudskosti fatalno ugrožene iz više pravaca ? Ili se definitivno i konačno osloboditi te kobne zablude o skokovitoj promeni nabolje i pomiriti se sa sivom rutinom surove svakodnevice i njenim nepromenljivim pravilima, neka su od pitanja o kojima će se debatovati.

– Da li živimo u vreme koje u groznici iščekuje ili bi trebalo da težii sveobuhvatnom revolucionarnom preokretu očigledno pogubnih ekoloških, političkih, ekonomskih i kulturnih trendova? Da li dovoljno jasno čujemo grmljavinu potmule energije neophodne promene koja traži izlaz i nagoveštava erupciju? Ili smo zahvaćeni informacionom i medijskom diktaturom prosečnosti i površnosti trajno pripitomljeni i dovedeni do tačke kada se čak i sećanje na revoluciju smeštamo u starinarnice prošlosti? Zašto smo, na primer, puni uvažavanja prema tehnološkim revolucijama, a skeptični i vrlo oprezni prema čak i nagoveštaju društvenih i političkih? Koliko su važne naučne, umetničke i trenutna IT revolucija za istoriju i sudbinu ljudskog roda? To su, neka od pitanja u koja uranjamo 23. maja uveče u našoj školskoj biblioteci – ističe Bašić.

Noć u biblioteci“ se u Trinaestoj gimnaziji održava od 2013. godine.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari