Zavod za javno odravlje u Leskovcu saopštio je da raspolaže dovoljnim količinama vakcine protiv besnila, ali nema serum koji je sastavni deo zaštite ukoliko pas ili divlja životinja ujedne čoveka.
U prva tri meseca ove godine, ozlede od ujedan pasa lutalica zadobilo je 106 Leskovčana, što je 66 odsto više nego u istom periodu protekle godine.

Zavod za javno odravlje u Leskovcu saopštio je da raspolaže dovoljnim količinama vakcine protiv besnila, ali nema serum koji je sastavni deo zaštite ukoliko pas ili divlja životinja ujedne čoveka.
U prva tri meseca ove godine, ozlede od ujedan pasa lutalica zadobilo je 106 Leskovčana, što je 66 odsto više nego u istom periodu protekle godine. Najviše su stradale starije osobe, bolesni, ali i đaci ovdašnjih škola. Koliko su psi lutalice noćna mora za Leskovčane govori podatak da su nedavno u toku jednog dana napali desetoro građana. Ima ih bukvalno svuda, u najstrožem delu grada, krugu bolnice i, razumljivo, po perifernim četvrtima.
Lokalna samouprava, podstaknuta dramatičnim povećanjem napada pasa lutalica, na inicijativu predsednika opštine dr Vladana Marinkovića obrazovala je posebno radno telo. Preduzeće „Komunalac“ zaduženo je za hvatanje pasa lutalica, ali i njihov prevoz do odredišta, ali da bi se taj zadatak i ostvario očekuje se da uskoro u Leskovac pristigne posebno vozilo. U Opštinskoj upravi za unapređenje i zaštitu životne sredine treblao bi da se sačini posebna studija o brojnosti pasa lutalica, a da bi se i taj zadatak ostvario biće angažovan Veterinarski fakultet iz Beograda. Za pse lutalice trebalo bi da se sagradi i posebna zgrada na lokaciji Željkovac, koja je planirana za skladišćenje gradskog otpada, a dozvolu za gradnju, kako nalažu propisi, doneće Odeljenje za komunalno-stambene poslove.

Brojke

Prema poslednjim, zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje, protekle godine psi lutalice su u Jablaničkom okrugu povredile 254 građana, najviše u samom Leskovcu, Vučju i Grdelici, a u tom periodu Leskovčani su prijavili i 27 ozleda zadobijenih od ujeda pobesnelih mačaka lutalica. U 159 slučajeva registrovani psi koji su napali građane, a u 95 slučajeva to nije moglo da se uradi, dok je 76 osoba bilo vakcinisano.

-Situacije je ozbiljna i zato se mora brzo da rešava ovaj izuzetno aktuelni problem – ocena je dr Gorana Stamenkovića, načelnika Republičke sanitarne inspekcije Jablaničkog okruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari