Stanovnici Jangona, najvećeg grada u Mjanmaru, pružaju uzdržan oblik otpora vojnom režimu u zemlji, tako što noću kamenuju pripadnike bezbednosnih snaga, izjavili su juče studentski aktivisti. Bezbednosne snage odgovaraju na napade aktivista tako što po isteku policijskog časa privode one koje uspeju da uhvate.

Stanovnici Jangona, najvećeg grada u Mjanmaru, pružaju uzdržan oblik otpora vojnom režimu u zemlji, tako što noću kamenuju pripadnike bezbednosnih snaga, izjavili su juče studentski aktivisti. Bezbednosne snage odgovaraju na napade aktivista tako što po isteku policijskog časa privode one koje uspeju da uhvate. U nekim slučajevima vojna hunta privodi i članove porodica pritvorenih aktivista, uključujući i decu, objasnili su stanovnici Jangona koji su želeli da ostanu anonimni u strahu od hapšenja.
Zahtevi demonstranata u Mjanmaru neće biti ispunjeni sem ukoliko oni ne slede agendu vojne vlasti o vraćanju demokratije u zemlji, preneo je juče državni list Nova svetlost. Članak u pomenutom listu osuđuje demonstrante što su izašli na ulice i ističe da će njihove želje biti ispunjene ukoliko prate sedam koraka „mape za postizanje demokratije“. „Tri zahteva demonstranata – smanjenje cena namirnica, oslobađanje Aung Su Kji i političkih zatvorenika, uz nacionalno pomirenje, – ne mogu biti zadovoljena protestima“, navodi se u listu Nova svetlost. „Kada državni ustav bude usvojen ispunjenje njihovih zahteva biće moguće“, piše u listu.
Do sada je ispunjen samo prvi korak, odnosno izrada smernica za novi ustav, dok vladini kritičari kažu da je sporazum o izradi nacrta ustava izrežirala vojna hunta. Sledeći korak predstavlja izradu samog nacrta, posle čega će dokument biti iznet na nacionalnom referendumu. Prethodni ustav ukinut je 1988, kada je vojska ugušila prodemokratski ustanak i tom prilikom ubila najmanje 3.000 osoba.
Podaci o broju osoba koje su uključene u napade na vojnu huntu, kao i o broju uhapšenih, nisu poznati. Vlasti u Mjanmaru su saopštile da je u budističkim manastirima zaplenjena velika količina oružja, kao i da je privedeno na desetine aktivista, prkoseći globalnim osudama zbog sprovođenja nasilnog gušenja demonstracija koje imaju za cilj okončanje 45-godišnje vojne tiranije. Tokom nedavne racije na budističke manastire zaplenjeno je 18 noževa, jedna sekira, praćke i jedan metak, iako još nije jasno kome je oružje pripadalo, preneo je juče list Nova svetlost. Vlada je zapretila da će kazniti svakog monaha koji krši zakon, jačajući pritisak na sveštenstvo koje je stajalo na čelu protesta. Novinski list je takođe preneo da će osobe privedene tokom nemira biti tretirane kao kriminalci, pre nego kao politički zatvorenici.
„Oni koji podržavaju proteste i tvrde da su prodemokratske pristalice neće biti pomilovani ukoliko prekrše zakon, jer niko nije iznad zakona“, navodi se u listu. Državni mediji u Mjanmaru, uključujući i Novu svetlost, predstavljaju jedine propagandne organe i nisu ozbiljno shvaćeni u zemlji, rekao je Soe Ang, zvaničnik Nacionalnog saveta Unije Burme, koalicije opozicionih grupa sa sedištem na susednom Tajlandu. „Najveći broj ljudi ne čita vladine novine. Oni te novine koriste za pakovanje“, istakao je Ang. U članku koji je objavio list Nova svetlost navodi se da se „monasi moraju pridržavati Božijih i vladinih zakona, kao i da će biti uhapšeni ukoliko ih prekrše“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari