Ako se pobede mogu svrstati u zaslužene ili nezaslužene, onda Đokovićev polufinalni trijumf nad Rafaelom Nadalom od 2:0 (6:1, 6:4) na turniru u Sinsinatiju mora naći svoje mesto u prvopomenutima.

Do petog slavlja u međusobnim mečevima sa beskrajno upornim Špancem, Srbin je stigao preciznim udarcima sa osnovne linije. Podatak da je samo jednom tokom meča odigrao omiljeni drop-šot, pokazuje da je konačno sazreo i preležao dečje bolesti „lepote trenutka“.

– Pokušao sam da kontrolišem meč od prvog poena. Poznato je da se Rafa trudi oko svake lopte tako da sam ga agresivnom igrom primoravao na greške, što mi je omogućilo da stignem do prednosti. I servis mi je bio izuzetno dobar kada je to bilo neophodno. Uradio sam sve što je bilo potrebno za pobedu – izjavio je Đoković posle trijumfa, kojim je prekinuo neprijatan niz od pet uzastopnih poraza u međusobnim duelima protiv Nadala.

Srpski teniser je mnogo puta pokazao da može parirati Špancu, ali mu je najčešće nedostajao završni udarac, što je omogućavalo „kralju šljake“ da preokrene pojedine mečeve u svoju korist. Nezasluženi porazi u polufinalima Olimpijskih igara u Pekingu i majskog turnira u Madridu samo su pojačali voljni momenat kod Novaka da dokaže, pre svih sebi, ono što se već zna – i Nadal može biti nadigran.

– Odigrao sam na visokom nivou ceo meč, jer sam postao svestan da samo tako mogu pobediti Nadala. Nisam hteo da menjam stil igre koji mi je u prva tri duela na ovom turniru doneo rezultate. Zadovoljan sam nivoom koji sam dostigao u pravo vreme, neposredno pre US opena – dodao je Đoković.

Ni činjenica da je Nadal posle dvomesečne pauze zbog problema sa kolenom daleko od vrhunske forme, ne može umanjiti sjaj Novakove pobede kojoj nema šta da se prigovori. Posle 91 minuta igre, donedavno najbolji teniser sveta mogao je samo da čestita velikom sportskom rivalu, ali i prijatelju van terena.

– Novak je odigrao zaista odlično, podizao je nivo igre kako je meč odmicao. Uspevao je da stigne svaku loptu čime je još jednom dokazao da odskače od većine tenisera. Meni je često nedostajao još jedan korak jer još uvek nisam 100 odsto spreman, potrebno mi je mnogo više od jednog turnira da ponovo zaigram kvalitetno – istakao je Nadal, koji se trenutno nalazi na trećem mestu rang liste najboljih svetskih tenisera.

Đoković je sinoć, na dan kada je ATP lista proslavila svoj 36. rođendan, drugi put uzastopno igrao u finalu turnira u Sinsinatiju, a protivnik mu je bio najbolji teniser na planeti – Rodžer Federer.

Zimonjić i Nestor igrali u finalu

Srpski tenis je u finalu turnira u Sinsinatiju imao sinoć još jednog predstavnika. Nenad Zimonjić je sa Kanađaninom Danijelom Nestorom igrao u finalnom meču dublova protiv domaćina i „večitih rivala“, braće Boba i Majkla Brajana. U isto vreme 62. teniser sveta Janko Tipsarević igrao je svoj meč prvog kola na turniru u Nju Hejvenu protiv Italijana Fabia Fođinija, koji je sedam pozicija slabije plasiran od srpskog igrača.

Nadal vodi 14-5

Posle trijumfa nad Nadalom u Sinsinatiju, Đoković je smanjio zaostatak u pobedama ostvarenim u međusobnim duelima na 5-14. Interesantno je da je Novak sve pobede ostvario na tvrdoj podlozi svaki put bez izgubljenog seta, a na slavlje posle duela sa Špancem čekao je celu godinu jer ga je poslednji put savladao prošle sezone na ovom istom turniru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari