Nonić: Krivična prijava zbog okupljanja neonacista 1Foto: Niška inicijativa/ video screenshot

Srđan Nonić, šef opozicione odborničke grupe “ Niška inicijativa“ u Skupštini grada i građanski aktivista, najavio je da će obavestiti tužilaštvo o okupljanju pripadnika neonacističke grupe „Combat 18“ na Nišavskom keju u centru grada, gde propagiraju nacističku ideologiju i šire govor mržnje ispisujući grafite i skandirajući.

Nonić je inicijator preksinoćne protestne šetnje na Nišavskom keju, u kojoj je učestvovalo stotinak građana koji su nosili majice sa natpisom „Stop fašizmu“, organizovane zbog toga što je 21. juna u parku pored keja nožem izboden student Uroš Janjić (25), samo zbog toga što je, kako je sam kazao, odbio da skine majicu na kojoj je pisalo „antifašista“. Grupa od desetak mladića propratila je antifašističku šetnju skandiranjima „Srbija Srbima“, „Živela velika Srbija“, „Živeo Nedić“ i „Živeo LJotić“, te podizanjem ruku u nacistički pozdrav.

– Obavestiću tužilaštvo o okupljanju neonacista na keju u centru grada, obično uveče i noću, a planiram i da od gradonačelnika Darka Bulatovića, koji kada ujutru dođe na posao gleda na kej i mesto njihovog okupljanja, tražim hitno uklanjanje kukastih krstova i drugih nacističkih grafita – rekao je Nonić za Danas.

On je ocenio da su mladići koji su izboli studenta Janjića ili izazvali incident na antifašističkoj šetnji „ideološka deca“ aktuelne vlasti, koja 30-ak godina koketira sa nacističkom ideologijom, a sada kroz govor mržnje propagira podele u društvu.

– Desničari, navijačke i druge hejt grupe su repovi radikala, odnosno naprednjaka, koji su preobučeni radikali. NJihova politika ih je stvorila i oni ih „gaje“. Zato se dešava da ti mladi ljudi bodu noževima zbog antifašističkih majica ili skandiraju Hitleru, LJotiću i Nediću, iako su njihovi dedovi ginuli u borbi protiv fašizma, rekao je Nonić.

On je dodao da ga „ne iznenađuje“ što u protestnoj šetnji, koja je trebalo da upozori na narastajući fašizam u Nišu, nisu učestvovali predstavnici opozicije.

– Nisam iznenađen, ali sam razočaran, rekao je on.

U antifašističkoj koloni bilo je predstavnika pojedinih nevladinih organizacija, kao i napadnuti student Janjić, koga je, prema prvim informacijama, jedan od pet napadača dva puta ubo nožem i probušio mu plućnu maramicu, izazvavši unutrašnje krvarenje, zbog čega je bio hospitalizovan u niškom Kliničkom centru. Šetnja je završena kod Oficirskog doma na keju, gde su građani simbolično okrenuli leđa, te pokazali natpis „Rupa za nož“.

Uroš Janjić je za Danas rekao da je „oduvek razumeo rizik koji nosi posedovanje i neodstupanje od svog stava ako je on potencijalno drugačiji“.

– Svestan sam opasnosti u takvom slučaju i prihvatam tu cenu. Nemam nameru da ikada od odustanem od javnog zastupanja svojih stavova. Mi smo politička bića i jako je važno da ih javno iznosimo i branimo – rekao je on.

DS: Klicanje Nediću i LJotiću nije patriotizam

Demokratska stranka saopštila je juče da zahteva da se predsednik Aleksandar Vučić i mediji pod njegovom direktnom kontrolom ograde od fašističkih pozdrava i poruga koji su preksinoć narušavali pokretačku ideju, motiv i dostojanstvo protestnog okupljanja građana u Nišu. „Predsednika su protekle nedelje zaokupljali mladi na pogrešan način, etiketirao je i osuđivao decu spremnu da iskažu naučeno i stečeno, nespremnu da tuđe greške kao svoje prihvate. Desetak njih zbijenih, u crno odevenih, sa rukama podignutim u zloslutni pozdrav i ustima punim mržnje, za ovu vlast nisu tema“, piše u saopštenju DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari