Zbog poplavljenog transportnog sistema, kojim se ugalj sa deponije kopa „Drmno“ transportuje prema termoenergetskim postrojenjima instalisanim u Kostolcu, ovaj sistem je bio privremeno u prekidu. Blokovi u Kostolcu radili su punim kapacitetom snabdevajući se ugljem sa svoje deponije.

Obzirom na situaciju na terenu i činjenice da se voda značajno povukla, već u četvrtak. 22. maja, zaposleni kopa „Drmno“ pristupili su pripremnim radovima za puštanje transportera u rad. Transporter je 23. maja pušten u rad i ugalj je krenuo put kostolačkih elektrana, što je praktično značilo da je uspostavljeno redovno snabdevanje ugljem termoenergetskih kapaciteta u Kostolcu.

Inače, proizvodnja uglja na Površinskom kopu „Drmno“ je stabilna. Dnevno se rudarskom mehanizacijom angažovanom na ugljenom sistemu u proseku iskopa između 18 i 22 hiljade tona uglja. Od ukupne dnevne proizvodnje za kostolačke termoelektrane i popunu deponija dnevno se istransportuje od 10 do 12 hiljada tona uglja, a za potrebe rada termoeneregetskog kapaciteta za proizvodnju električne energije u Drmnu od 9 do 10 hiljada tona, što je u skladu sa njenim maksimalnim potrebama.

Kada je reč i radu jalovinskih sistema treba napomenuti da su oni u funkciji i da na pojedinim mestima ima nešto većeg izlivanja voda iz jalovinskih etaža koje se površinskim sistemom odvodnjavanja kanališu prema vodosabirnicima i ispumpava van kontura Površinskog kopa „Drmno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari