Ministarstvo spoljnih poslova Norveške je objavilo da je juče pozvalo mađarskog ambasadora u Oslu da mu izrazi zabrinutost zbog toga što su mađarske vlasti proveravale nevladine organizacije zadužene za raspodelu norveške pomoći. „Duboko sam zabrinut zbog mera mađarskih vlasti protiv civilnog društva i pokušaja ograničenja slobode govora“, napisao je norveški ministar za evropska pitanja Vidar Helgesen u saopštenju.


Odnosi Norveške i Mađarske zategli su se poslednjih nedelja zbog spora oko upravljanja norveškim fondovima datim Budimpešti kao finansijska pomoć da bi se smanjile nejednakosti u Evropskom ekonomskom prostoru (EEA) kojem pripadaju obe zemlje. Norveška je 9. maja najavila da prekida pomoć mađarskim vlastima jer smatra da nema transparentnosti i efikasnosti u upravljanju tim sredstvima, i pozvala se na kršenje sporazuma.

Norveška pomoć Mađarskoj treba da za period 2009-2014. iznosi 153,3 miliona evra, ali prošlog meseca isplaćeno je samo 12 miliona evra. Oslo, međutim, nastavlja da daje pomoć mađarskim nevladinim organizacijama koje treba da je raspodele među organizacijama koje se bave demokratijom i pravima manjina. Mađarske vlasti su u ponedeljak povele istragu protiv tih nevladinih organizacija, pod sumnjom da su povezane sa političkim partijama.

Norveška je osudila istragu i navela da je ona, kao zemlja-donator, zadužena za proveru korišćenja sredstava koja daje. Norveško ministarstvo navelo je da je za 12. juna zakazan sastanak norveških i mađarskih vlasti.

Orbanova vlada stupila na dužnost

Budimpešta – Nova vlada Mađarske, sastavljena posle velike izborne pobede konzervativne stranke dosadašnjeg premijera Viktora Orbana u aprilu, zvanično je juče stupila na dužnost. Deset Orbanovih ministara – sve muškarci, predsednik Janoš Ader imenovao je na funkcije, a potom su položili zakletvu u Parlamentu. Orbanova partija Fides 6. aprila pobedila je na izborima sa 45 odsto glasova, dok je protivnička koalicija levog centra osvojila 24 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari