U fabrici „Capital group“ u Rumi otvoren je pogon novih tehnologija za proizvodnju vunenih tuljaka, kaplina i šešira. Ukupna investiciona vrednost 112. pogona novih tehnologija, koji je otvoren na teritoriji Vojvodine, iznosi 101 milion dinara, od kojih je 42 miliona dinara obezbedila Pokrajinska vlada, preko Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj.


Pogon su otvorili predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić i potpredsednik Vlade i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović.

– Otvaranje novog pogona u okviru firme „Capital group“ u opštini Ruma očigledan je primer na koji način želimo da rešavamo problem nezaposlenosti – najveći gorući problem u našem društvu – rekao je predsednik Pokrajinske vlade po obilasku prve fabrike otvorene u rumskoj industrijskoj zoni.

Pajtić je još naveo da je pre pola godine u saradnji sa lokalnom samoupravom započeta izgradnja industrijske zone u ovoj sremskoj opštini, a preko posebnih programa podržana je i izgradnja novih fabrika.

– U novom pogonu fabrike „Capital group“ biće zaposlena 42 nova radnika direktno u proizvodnji i 30 radnika kroz razne vidove kooperacija – napomenuo je Pajtić i istakao da, zahvaljujući snažnoj podršci malim i srednjim preduzećima, u Vojvodini u maju ove godine ima 6.729 manje nezaposlenih nego u isto vreme prošle godine.

– Sa politikom podrške malim i srednjim preduzećima i otvaranja novih radnih mesta nastavićemo i u narednom periodu – zaključio je on uz konstataciju da je Pokrajinska vlada trenutno jedina institucija koja otvara nove fabrike.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Dragoslav Petrović kazao je da je do sada u Sremu otvoreno 17 pogona novih tehnologija, u koje su investirane preko 1,2 milijarde privatnog kapitala, dok je država preko Pokrajine učestvovala sa 22 odsto od ukupno uloženih sredstva u te pogone.

– Od 17 pogona koji su otvorenu u Sremu, 15 ima punu proizvodnju, uključujući radnike koje su angažovani i plasman proizvoda na domaće i inostrano tržište – kazao je Petrović. On je napomenuo i da je u toku javni poziv za 2014, za otvaranje pogona novih tehnologija, za koji kao i ranijih godina vlada interesovanje.

Proizvodnja u rumskom pogonu zasnovana je na tradiciji fabrike „Begej“ iz Zrenjanina, a unapređena je novim mašinama i novim tendencijama u tehnologiji bojenja i obrade vune. Ova vrsta proizvodnje je značajna ne samo zbog izvoza na tržište Nemačke i Austrije već i iz razloga što inicira razvoj domaćeg stočarstva – ovčarstva, jer se kao osnovna sirovina koristi prirodna vuna.

Otvaranju pogona prisustvovali su i predsednik opštine Ruma Dragan Panić i vlasnik firme „Capital group“ Milan Komnenić, koji su se zahvalili Pokrajinskoj vladi na veoma važnoj podršci prilikom otvaranja novih fabrika, a time i novih radnih mesta.

Jedinstveno u Srbiji i tek četvrto u Evropi

Preduzeće „Capital group“ iz Beograda osnovano je 2006. godine sa idejom da pokrene proizvodnju vunenih tuljaka, kaplina i šešira. Novi pogon u opštini Ruma, površine od 1.560 kvadratnih metara, sastoji od proizvodno-magacinskog dela i kancelarijskog prostora. Objekat je opremljen savremenim mašinama za proizvodnju tuljaka, koji čine osnovni proizvodni program nove fabrike. Proizvodnja tuljaka, kaplina i šešira je jedinstvena u Srbiji i u okruženju, dok u Evropi postoji još samo u Češkoj, Poljskoj i Portugalu, tako da će „Capital group“ biti tek četvrta fabrika ove vrste u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari