Sednica o GUP-u prekinuta u više navrata, aktivisti sprečavaju njeno održavanje 1Foto: N1

Nastavak javne sednice komisije za planove prekinut je danas u više navrata, s obzirom da aktivsti, članovi nevladinih organizacija i udruženja građana zviždanjem, vikanjem, udaranjem o stolove, ne dopuštaju predstavnicima Javnog preduzeća „Urbanizam“ i članovima komisije za planove da sprovedu obrazlaganje primedbi na nacrt Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine.

Komisija i predstavnici Urbanizma su u prvih sat vremena dva puta napustili plavu salu Skupštine grada. To se prvi put dogodilo svega desetak minuta nakon početka sednice, koji je zakazan za 9 časova, ali nije prvi put da se sednica prekida.

Aktivisti su ponovili svoje zahteve da se komisija raspusti zbog sukoba interesa. Isti zahtevi izneti su i nedelju dana ranije, uz incident, kada su aktivisti aktivirali dimne bombe i razapeli transparent „GUP je glup“.

„Zahtevamo povlačenje nacrta plana i upućivanje na dalju doradu. Zahtevamo povlačenje članova komisije Ivana Brakočevića koji je projektovao Pupinovu palatu, koja je sa pet porasla na 13 spratova, Vasa Kresovića koji je projektovao Kraljev park i mnoge druge zgrade na Novoj Detelinari, Radosava Šćepanovića i njegov biro koji su izradili urbanistički projekat u naselju Depresija, čiji je investitor Galens“, poručili su danas aktivisti iz Ekološkog fronta Novi Sad.

Oni su ponovili da samo sekretarka komisije ima urbanističku licencu, te da takva komisija nije dovoljno kompetentna da odlučuje o planovima zahtevajući izuzeće svih članova bez urbanističke licence, kao i krivičnu odgovornost svih onih koji su učestvovali u izradi plana“.

Nakon više prekida, sednica je nakon dva sata od početka, nastavljena u istom maniru u glavnoj sali Skupštine grada. Aktivisti su nastavili sa ometanjem sednice udaranjem o stolove, zviždanjem, duvanjem u zviždaljke, uzvikivanjem. Paralelno sa tom bukom, predstavnici javnog preduzeća Urbanizam čitali su primedbe i obrazloženja, pokušavajući da ignorišu situaciju u prostoriji.

Danijela Stojković iz organizacije Svet i Dunav, rekla je da je podnela više krivičnih prijava protiv gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, direktora Urbanizma Dušana Miladinovića, kineske kompanije CRBC i instituta „Jaroslav Černi“.

Krivične prijave podnela je zbog zloupotrebe položaja i početka radova na izgradnji četvrtog mosta u Novom Sadu pre izdavanja građevinskih dozvola.

Novosađani su tokom februara predali Urbanizmu 15.000 potpisanih primedbi na nacrt Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine, zbog čega je sednica, koja je prvobitno zakazana za 21. februar, pomerena za 7. mart, i od tada se neuspešno održava.

Sednicu od samog početka obezbeđuju pripadnici policije u civilu, koje pretresa građane koji ulaze u Skupštinu grada.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari