Veći planirani prihodi od poreza na zarade i na imovinu, kapitalni transferi od ministarstava i prihodi koje opštinski organ ostvaruje svojom delatnošću, uz smanjenje komunalne takse za isticanje firmi, obrazloženje je odluke o rebalansu budžeta opštine Negotin, inače drugog ove kalendarske godine, na osnovu koje je opštinska „kasa“ teža za 18 miliona dinara i sada budžet iznosi 1,24 milijarde dinara.

Odbornici lokalne skupštine prihvatili su rebalans budžeta, gde su na rashodnoj strani subvencije za poljoprivredu uvećana za 15 miliona dinara, javnim preduzećima za deset miliona, za koliko su uvećana i ulaganja u mesne zajednice.

Početkom idućeg meseca kreće primena novih cena daljinskog grejanja, budući da su odbornici prihvatili predlog JKP Badnjevo prema kome je nova cena za domaćinstva po jedinici grejne površine 105,6 dinara sa PDV. Lokalni parlament u Negotinu je na ovoj sednici usvojio Strategiju lokalnog održivog razvoja za period 2012. do 2021. godine, kao i odluke o tehničkom regulisanju saobraćaja na putevima i ulicama na području opštine Negotin, o utvrđivanju zakupnine i naknade za korišćenje poslovnog prostora u svojini opštine Negotin i građevinskom zemljištu, kao i odluka o izmeni odluke o radno pravnom statusu izabranih i postavljenih lica u organima opštine Negotin.

Na ovoj sednici potvrđeni su mandati odbornicima dr Dragiši Blagojeviću i Petru Hadži Miliću sa liste SPS – PUPS – JS, a zbog izbora Milana Urukovića i Dragoljuba Đorđevića na funkcije predsednika i zamenika predsednika opštine Negotin. Odbornik Srđan Popadić iz odborničke grupe Za evropski Negotin , kao je to odbornike na zasedanju obavesti predsednik Skupštine Damir Rakić, ubuduće će predstavljati odborničku grupu URS – VDS.

Preliminarno utvrđen predlog budžeta

Kragujevac – Nakon višednevne javne rasprave, u Kragujevcu je preliminarno utvrđen predlog gradskog budžeta za narednu godinu, koji bi, prema predloženoj projekciji, trebalo da „teži“ 9,5 milijardi dinara. U gradskoj upravi tvrde da je budžet za narednu godinu izbalansiran, te da će se sa više od 300 miliona dinara iz gradske kase finansirati dug koji je lokalna samouprava napravila ranijih godina. Istovremeno, budžet za sledeću godinu treba da obezbedi dalji razvoj grada, kroz ulaganja u razvojne projekte i kapitalne investicije u infrastrukturne i druge projekte. U realizaciji pojedinih infrastrukturnih projekata, kao što je nova saobraćajnica, koja treba da poveže Južnu obilaznicu sa Fijatovom fabrikom u krugu Zastave (vredne oko dva miliona evra), Kragujevac u narednoj godini, pored sopstvenih sredstava, očekuje i finansijsku podršku Vlade Srbije. Z. R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari