Čačak, Beograd – Uz pratnju MUP-a, nadležni iz preduzeća „Zvezda Helios“ počeli su da vraćaju kanistere i burad sa opasnim materijama u krug fabrike, kako je i naložila Republička inspekcija za zaštitu životne sredine. O kojoj količini je rečjoš se tačno ne zna, jer meštani i dalje prijavljuju ambalažu sa toksičnim sadržajem koja se nalazi na njihovim posedima.


Opštinsko javno tužilaštvo u Čačku prihvatilo je prijavu za privredni prestup koju je protiv preduzeća „Zvezda Helios“ podnela Republička inspekcija i uputilo je Trgovinskom sudu u Čačku. Republička inspekcija podnela je prijavu 16. februara, jer je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da je ovo preduzeće ugrožavalo životnu sredinu nepropisnim upravljanjem i skladištenjem otpada. Analize su pokazale su da je on izuzetno opasan i da ima kancerogena svojstva. Rukovodstvo fabrike „Zvezda Helios“ najavilo je internu istragu o skladištenju otpada i njegovim svojstvima. Iako smatraju da nisu odgovorni, predsednik Upravnog odbora Alojz Juhart i generalni direktor fabrike iz Gornjeg Milanovca podneli su prekjuče ostavke.

Inspekcija je u međuvremenu u selu Preljina kod Čačka pronašla nove količine opasnog otpada, koje ovog puta potiču iz gornjomilanovačke firme „Ekol“.

– U jednom voćnjaku su nađene 42 kante od po 30 litara, od kojih je 31 bila puna. Na drugom mestu, u jednom domaćinstvu, nađeno je 20 buradi od po 200 litara u kojima je bio opasan otpad – kaže za Danas republička inspektorka Ivanka Bogojević. Ona dodaje da je i prazna ambalaža predstavljala opasnost po životnu sredinu. Preduzeću „Ekol“ nedavno je zabranjen rad zbog neposedovanja dokumenata i neispunjenosti uslova za skladištenje opasnog otpada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari