Nova Gradska pijaca u Kikindi: Megalomanskom projektu nikad kraja 1Foto: Kikindske

Osam godina naprednjaci najavljuju kako Kikinđani samo što nisu dobili novu gradsku pijacu i iz godine u godinu pomeraju rok, i sada su pri kraju megalomanskog projekta, koji će koštati skoro tri miliona evra i obeležen je kontroverznim tenderima i podizvođačima i permanentnim rastom cene izgradnje.

Pomoćnik gradonačelnika, Svetislav Vukmirica (SNS), iz meseca u mesec saopštava novi datum završetka radova, a krajem decembra novi v. d. direktora Javnog preduzeća „Kikinda“, Čedo Gvero (SNS), izjavio da će pijaca biti otvorena posle novogodišnjih praznika.

Vukmirica je početkom novembra najavio otvaranje nove pijace za kraj tog meseca i to je bilo njegovo četvrto pomeranje roka otkako je krajem prošle godine povratio pozicije u partiji i postao pomoćnik gradonačelnika zadužen za kapitalne investicije.

To pomeranje rokova u izvedbi Vukmirice nije bilo ništa novo, jer se najave otvaranja nove kikindske pijace kao vest u režimskim medijima pojavljuju godinama unazad, sa različitim akterima iz naprednjačke nomenklature, ali uz skoro iste pompezne naslove.

Već po dolasku na vlast u Kikindi, pre osam i po godina, naprednjaci su u svoju propagandnu agendu ubacili izgradnju nove pijace, kao i mnoge vlasti pre njihove, a realizaciju projekta je od 2015. godine počeo da vodi novi direktor novog javnog preduzeća „Kikinda“ – Danilo Furundžić, arhitekta iz Beograda.

Pre njega najave skorog početka radova iznosio je, tada predsednik opštine, Pavle Markov (SNS), i kroz svoja dva mandata imao je sijaset istovetnih obećanja u pogledu početka a i završetka radova, ali, na njegovu žalost, nije na funkciji dočekao kraj projekta, jer je krajem pretprošle godine skinut voljom partijske centrale.

Baš kao i dr Furundžić, koji je glavni „krivac“ za izgled i gabarite nove pijace.

I da se vratimo na istorijat praznih obećanja vlasti.

U predizbornoj kampanji početkom 2016. naprednjaci su izložili bilbord ispred pijace sa slikom njenog budućeg izgleda, obećali skori početak gradnje i prognozirali da će nova zgrada biti u upotrebi 2018. godine.

No, cirada sa slikom se otrcala i odvisila i na kraju je uklonjena, a da radovi nisu započeti.

Reklamirala se buduća pijaca, „jedinstvena i prelepa“, i u kampanji SNS-a za predsedničke izbore u proleće 2017. godine, ali ni te godine nije bilo pomaka, a prvi radovi počeli su tek pred kraj leta 2018. i tada su izmeštene pijačne tezge u Ulicu Branka Radičevića, ispred zatvorenog dela pijace, i delom u Dositejevu ulicu i na Gradski trg.

Nakon rušenja starih kuća, krenula je izgradnja, ali sve je izgledalo kao pravo gradilište samo u oktobru te godine kada su ga u pratnji medijskh ekipa prvi put obišli gradonačelnik Pavle Markov (SNS) i direktor prave za kapitalna ulaganja Vojvodine, Nedeljko Kovačević (SNS).

Uz pompezno poziranje, naprednjački dvojac je poručio da će celokupni projekat koštati između 260 i 300 miliona dinara, da je podeljen i tri faze, i da će sve biti gotovo za dve godine.

Nova Gradska pijaca u Kikindi: Megalomanskom projektu nikad kraja 2
Foto: Kikindske

Iz raznih razloga ugovor sa izvođačima je tri puta menjan i cena prve faze je skočila sa oko 315 hiljada evra na 400 hiljada, a umesto da bude završena pri kraju te 2018. godine, deo buduće zgrade pijace useljen je tek krajem 2019. To je otprilike petina ukupne površine nove pijace, a onda se krenulo u realizaciju druge i treće faze.

Tada su radove ponovo obišli Markov i Kovačević i najavljeno je da će nova pijaca u potpunosti biti gotova do jula naredne, 2020. godine.

Ali, ni pre te nove propagandne posete funkcionera, ni posle nje, radnika na gradilištu nije bilo.

Tada se doznalo da se ozbiljno pogrešilo u izradi projekta i da su izmene skupo koštale investitore, a govorilo se i da je izvođač stao sa radovima zbog velikog duga grada i pokrajine.

Zbog nenaplaćenih radova glasno su po Kikindi negodovali vlasnici firmi podizvođača, koje se doduše ne pominju u javnoj nabavci i potonjem ugovoru, ali je fakat da su obavljali radove.

Potom je došla epidemija i tokom proleća 2020. radovi su opravdano stali, a onda su se u leto prvi radnici i mašine pojavili na zapuštenom gradilištu.

Novi obilazak Markova i Kovačevića usledio je u avgustu 2020. i izrečena su nova obećanja o završetku radova.

Kako su objasnili, sve bi trebalo da bude gotovo do kraja te, eventualno početkom naredne godine, i poručili da je urađen detaljan plan za brzu realizaciju radova.

Od njih se tada saznalo i da je cena izgradnje povećana na 310 miliona dinara (preko 2,5 miliona evra), da će iz pokrajinske kase stići 244 miliona dinara, a da je resto izdvojeno iz gradske.

Otvaranje nije bilo ni do kraja te, a ni na početku 2021. godine, a kako je Markov u međuvremeno izgubio funkciju, štafetnu palicu najavljivanja skorog završetka nove pijace preuzeli su novi naprednjački gradonačelnik Nikola Lukač, a posebno njegov pomoćnik Vukmirica, koji je, kao što već rekli, tokom 2021. godine četiri puta pomerao rok za otvaranje.

A prošlog leta je gradilište obišao i predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović (SNS), koji je prvi iz vlasti javno priznao da su se radovi odužili, ali i poručio „da će se sve zaboraviti kada za mesec ili dva ovde bude vrvelo od ljudi.“

U novoj pijaci, nažalost, nije vrvelo od ljudi do danas, a tada smo od gradonačelnika Lukača saznali novu cenu izgradnje – Pokrajinski fond uložio je 244 miliona dinara, a iz gradskog budžeta je izdvojeno 98 miliona. Sve ukupno skoro tri miliona evra.

Kikindska pijaca je, naravno, odavno bila zrela za temeljnu rekonstrukciju, ali ni onoj Kikindi od pre trideset godina nije bila potrebna pijaca ovakvih gabarita, a kamoli ovoj današnjoj koja jedva prebacuje 30.000 žitelja i u kojoj su mega-marketi, kao i drugde, drastično umanjili pazar pijačnih tezgi.

Uz to, vlast diže kredite i čeka donacije kako bi rešila problem pijaće vode, a istovremeno skoro tri miliona evra ulaže u novu zgradu pijace.

A još za vakta Furundžića policija je krenula u istragu o izvršenim i plaćenim radovima i iz pouzdanih izvora su Kikindske tada saznale da je nekoliko podizvođača bilo saslušavano, ali ceo slučaj je zataškan i za sada, iako su to najavljivali i neki naprednjaci, bivši direktor JP „Kikinda“ ne treba da strahuje od sudskog procesa.

Njegova krivica je po oceni mnogih Kikinđana što je iza sebe ostavio preskupu i ružnu „limenku“ u centru grada.

Mogla se pijaca, nema sumnje, dovesti u red za nekoliko puta manje novca i takva bila sasvim prikladna potrebama i mogućnostima Kikinđana.

Ovako, uskoro će biti otvoren objekat od 3.300 kvadratnih metara, u kom će biti smeštene zelena, mlečna i robna pijaca sa ukupno 130 pijačnih tezgi, i tržni centar sa devet lokala.

A kada će konačno „vrveti od ljudi“ u toj objektu, nije poznato. Ni najnovija najava otvaranja Čede Gvera nije se obistinila, a kako se može videti, objekat još uvek nije zastakljen sa dvorišne strane, niti su uređeni prilazi, a nema ni najavljenog parkinga.

Takođe, korisnik objekta, JP „Kikinda“, još nije u potpunosti uredio i opremio enterijer, i izgleda da ćemo otvaranje konačno dočekati sledećeg meseca. Možda.

Obećanja kao na traci

Nova Gradska pijaca u Kikindi: Megalomanskom projektu nikad kraja 3
Foto: Kikindske

OKTOBAR 2013: „U narednoj godini planiramo delimičnu rekonstrukciju pijace.“ (predsednik opštine Pavle Markov – SNS)

NOVEMBAR 2015: Budžetom za narednu godinu u rekonstrukciju pijace u centru grada uložiće se 40 miliona dinara. Koncept kikindske pijace meni je zanimljiv i kao građaninu i kao arhitekti.“ (direktor JP „Kikinda“ Danilo Furundžić – SNS)

APRIL 2016: „Došli smo do trenutka kad rekonstrukcija može da krene i Kikinđani će uskoro dobiti modernu gradsku pijacu.“ (gradonačelnik Pavle Markov – SNS)

DECEMBAR 2016: „Rekonstrukcija pijace počeće u proleće 2017. i radovi će koštati oko 40 miliona dinara.“ (direktor JP „Kikinda“ Danilo Furundžić – SNS)

OKTOBAR 2018: „U narednih godinu i po Kikinda dobija modernu tržnicu.“ (gradonačelnik Pavle Markov – SNS)

DECEMBAR 2019: „Završetak druge i treće faze izgradnje biće u julu naredne godine.“ (gradonačelnik Pavle Markov – SNS)

JUL 2020: „Druga i treća faza su u toku, odnosno izgradnja mlečne pijace, zatvorenog i otvorenog prostora za tezge, upravne zgrade i lokala, i sve bi trebalo da bude gotovo do kraja ove, eventualno početkom naredne godine.“ (gradonačelnik Pavle Markov – SNS)

FEBRUAR 2021: „Moderna pijaca ispunjavaće sve standarde, a do 1. aprila trebalo bi da se okonča izgradnja.“ (pomoćnik gradonačelnika Svetislav Vukmirica – SNS)

APRIL 2021: „Nedavno smo imali sastanak i precizirali novi rok za završetak radova na Gradskoj pijaci, a to je 30. jun. U poslednja dva meseca radovi su ubrzani i sve teče jako dobro.“ (pomoćnik gradonačelnika Svetislav Vukmirica – SNS)

JUN 2021: „Završni radovi su u toku i Kompletna rekonstrukcija pijace u Kikindi trebala bi da izvođači do kraja jula završe svoj posao.“ (pomoćnik gradonačelnika Svetislav Vukmirica – SNS)

NOVEMBAR 2021: „Radovi su okončani i preostalo je da se obavi primopredaja i dobije upotrebna dozvola i to bi trebalo da se uradi do kraja ovog meseca.“ (pomoćnik gradonačelnika Svetislav Vukmirica – SNS)

DECEMBAR 2021: „Dogovorili smo se sa našim korisnicima da otvaranje Gradske pijace bude iza novogodišnjih praznika.“ (direktor JP „Kikinda“ Čedo Gvero – SNS)

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari