Posle ostavki opštinskih funkcionera iz redova DS i zvaničnog prelaska ove stranke 9. februara u opoziciju, predsednik čačanske opštine i potpredsednik Nove Srbije Velimir Stanojević već je počeo konsultacije sa parlamentarnim političkim strankama kako bi se formirala nova koalicija ili uz podršku dela opozicije stvorili uslovi za parlamentarnu većinu bez koalicionog povezivanja.

Posle ostavki opštinskih funkcionera iz redova DS i zvaničnog prelaska ove stranke 9. februara u opoziciju, predsednik čačanske opštine i potpredsednik Nove Srbije Velimir Stanojević već je počeo konsultacije sa parlamentarnim političkim strankama kako bi se formirala nova koalicija ili uz podršku dela opozicije stvorili uslovi za parlamentarnu većinu bez koalicionog povezivanja. U pregovorima koji su počeli u petak pored Stanojevića učestvuje i predsednik opštinskog parlamenta Vojislav Ilić, a kako je medijima potvrdio predsednik čačanske opštine konsultacije će se nastaviti tokom ove sedmice, kako bi se do početka marta formirala nova skupštinska većina. Kako je to još ranije najavio, Stanojević će ove sedmice obaviti i razgovore sa direktorima opštinskih javnih preduzeća iz redova DS koji za razliku od političkih funkcionera, zahvaljujući odluci OO DS, nisu podneli ostavke, mada je takav predlog postojao. Čačanski ogranak DS je prošle sedmice odgovarajući na optužbe dela vladajuće koalicije, ali i opozicije istakao da direktori koje su oni delegirali odgovornost za svoj rad podnose građanima Čačka, a da ukoliko oni ne budu odgovarali novoformiranoj skupštinskoj većini, ona ih može uz obrazloženje smeniti.
Mada se pregovori održavaju daleko iza očiju javnosti, posle prvih konsultacija već se može čuti da jedan od osnovnih uslova predstavnika partija koji su razgovarali sa predsednikom Stanojevićem predstavlja upravo zahtev za smenu direktora i članova upravnih i nadzornih odbora iz redova DS, kao što se to dogodilo 1997. godine kada je Velimir Ilić napustio SPO, koji je od vladajuće stranke postao opoziciona, budući da su DS i ostali koalicioni partneri podržali bivšeg predsednika čačanske opštine. Na drugoj strani u Čačku se već mogu čuti spekulacije koje se odnose na moguću promenu partijskog dresa i prelaska nekih direktora u redove Nove Srbije, što će ukoliko se pokaže kao tačno sasvim je sigurno izazvati potrese unutar OO DS kome predstoje unutarstranački izbori i izbor novog rukovodstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari