Malo je kuća u Kladovu koje imaju zanimljivu i burnu istoriju kao što je to vila Ruža na dunavskoj obali koja je za sedamdesetak godina trajanja prešla put od prelepe vile do oronulog zdanja. Na svu sreću, na temeljima oronulog zdanja biće sazidano novo, potpuno identičnog izgleda kao staro.

Buduće zdanje prostiraće se na 175 kvadrata, imaće prizemlje i potkrovlje, a radnici surduličkog preduzeća Termodom imaju zadatak da na temeljima predratne najlepše kuće u Kladovu sagrade zdanje identično nekadašnjem.

Nova Ruža biće poslovni objekat kompanije Đerdap koja finansira radove. Surdulički građevinci imaju rok od 88 dana za potrebne građevinske radove, da bi nakon toga usledili i završni zanatski i molerski radovi.

Kladovljani sa dugim pamćenjem još se sećaju burne prošlosti najlepše kuće u gradu, sagrađene 1934. godine. Vilu je za voljenu ženu Ružu, poreklom iz Sarajeva, sagradio brodarac Đorđe Trandafilovićiz obližnje Tekije. Vila Ruža se od ostalih kuća toga doba izdvajala – osim luksuznim nameštajem, i po cvetnoj bašti, zelenilu, fontani, paunovima… Zato je prosto neverovatno da je ova prelepa kladovska vila u vreme Drugog svetskog rata prerasla u zatvor, zatim se tu uselila OZNA, da bi šezdesetih godina prošlog veka, u jeku izgradnje Hidroelektrane Đerdap, Ruža bila preuređena u rezidenciju bivšeg predsednik SFRJ Josipa Broza Tita, koji je u njoj zajedno sa suprugom Jovankom, prenoćio 16. maja 1972. godine, kada je najveća dunavska elektrana puštena u rad.

Gosti kladovske Ruže pored Titovih najbližih saradnika, bili su i lideri nesvrstanih zemalja. U ovoj vili je 1999. bilo sedište Opštinskog štaba civilne zaštite. Od tada do danas vila je potpuno oronula, pa se razmišljalo o njenoj rekonstrukciji. Računice su, međutim, pokazale da bi renoviranje iziskivalo čitavih 250.000 dolara, pa je zato prošlog leta Ruža potpuno srušena. Na njenim temeljima sada surdulički Termodom gradi novo zdanje, a uzor je nekadašnja vila koja je nekad plenila lepotom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari