Nova mašina za sušenje duvana koju je u fabrici JTI – Japan Tabacco International u Senti svečano u rad pustio Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede, samo je deo ovogodišnjih ulaganja od 40 miliona dolara JTI u Srbiji. Puštanju u rad nove mašine prisustvovali su i Kazuaki Kameda, ministar-savetnik u Ambasadi Japana, kao i predsednik opštine Senta Rudolf Cegledi.


Pored toga što zapošljava 320 ljudi u samoj fabrici i u Beogradu, ima više od 400 kooperanata od kojih otkupljuje duvan, a radi se o poljoprivrednim gazdinstvima sa senćanske teritorije, kao i 200 sezonskih radnika, ova kompanija je za pet godina od kada rukovodi fabrikom ostvarila zavidnu saradnju sa lokalnom zajednicom učestvujući i pomažući u svim ključnim projektima značajnim za Sentu što je, u svom govoru, istakao Cegledi, predsednik opštine.

– Dokaz naše kontinuirane i dugoročne posvećenosti razvoju poslovanja u Srbiji jeste 40 miliona dolara koliko smo uložili ove godine, istakao je na svečanosti Kristijan Kring, potpredsednik kompanije JTI za Zapadni Balkan. „Uvereni smo da ćemo nastaviti da razvijamo našu kompaniju dokle god budemo poslovali u predvidivom i stabilnom poslovnom okruženju i stoga pozdravljamo inicijativu Ministarstva finansija za usvajanje petogodišnjeg akciznog kalendara. Ovo je upravo rezultat stalnog dijaloga između industrije i Vlade Srbije, što predstavlja ključ za stvaranje povoljne poslovne klime za strane investitore“.

I Danilo Stojanović, direktor fabrike, istakao je da je JTI najveći proizvođač duvana u Srbiji i da iz godine u godinu povećava proizvodnju. On je naglasio da je duvan jedna od retkih poljoprivrednih kultura koja ima sigurno tržište i Srbija bi trebalo da iskoristi ovu priliku da smanji svoj spoljnotrgovinski deficit. JTI je prošle godine izvezao duvan u vrednosti od 11 miliona dolara u Evropsku uniju, a kako bi i dalje ostali konkurentni na globalnom tržištu, neophodno je predvidivo poslovno okruženje.

Nakon obilaska fabrike, puštajući novu mašinu u pogon, Dinkić je naglasio da je ovu fabriku posetio 2006. godine i da se uverio da je razlika drastična, da se na svakom koraku vidi koliko je JTI uložio u nju.

– Ukupno je od tada uloženo 140 miliona dolara i to je svakako vidljivo. Posebno me je obradovala vest da će ova kompanija do kraja ove godine izvesti robe tri puta više nego u prethodnoj. Domaćinstvima koja uzgajaju duvan, a njih 400 ima kooperantski ugovor sa ovom kompanijom, u narednom periodu moramo pomoći i obezbediti im navodnjavanje njihovih njiva. Ukoliko im država pomogne sa navodnjavanjem, prinos na njihovim njivama mogao bi biti i do tri puta veći nego do sada. Mi smo tu da podržimo svakog ko danas u Srbiji investira u svoje projekte, zapošljava naše ljude i posebno ako proizvodi robu koja može da se izvozi – rekao je Mlađan Dinkić.

Podrška sportu i kulturi

„Pre nekoliko sedmica sam u Japanu razgovarao sa menadžmentom ove firme i tom prilikom sam im naglasio da je značajno što su investirali u obnovu senćanskog pozorišta, ali da u Senti ima još mnogo institucija kojima treba pomoć i saradnja i dobio sam uveravanja da će JTI i dalje davati svu podršku i sportskim i kulturnim institucijama u Senti“ – rekao je Dinkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari