Konzervativna partija Norveške i antiimigraciona Napredna stranka formiraće novu manjinsku vladu, koja će dužnost preuzeti 14. oktobra. To je najavila predsednica konzervativaca Erna Solberg, čija je stranka bila druga prema broju glasovana na nedavno održanim parlamentarnim izborima.


Očekuje se da će ova dvopartijska koalicija uvesti strožu imigracionu politiku. Mnogi Norvežani pozvali su političare da umanje broj imigranata, a upravo je Napredna partija na najbolji način kapitalizovala njihove stavove. Iako je pohvalila saradnju konzervativaca i naprednjaka, Solbergova je ostavila „otvorena vrata” manjim partijama desnice – demohrišćanima i liberalima – da se pridruže vladajućoj koaliciji, rekavši da želi i sa njima da sarađuje.

„Konzervativnu i Naprednu stranku sada očekuje početak pravih pregovora o platformi nove vlade. Ovo je početak ozbiljne veze”, rekla je Solbergova novinarima u norveškom parlamentu. Na izborima, održanim 9. septembra, konzervativci i tri stranke desnice osvojile su većinu, ali je samo Napredna stranka pristala da se udruži sa Konzervativnom. Lider naprednjaka Siv Jensen nada se pooštrenoj politici za dobijanje azila, većim pravima za stare osobe i smanjenju poreza na nasledstvo.

Nova vladajuća koalicija zameniće umerenu, ali levo orijentisanu predvođenu Laburističkom partijom, na čijem je čelu premijer Jens Stolternberg, koja je vladala Norveškom osam godina. Laburisti će i dalje biti najveća stranka u parlamentu. Posleratne, desno orijentisane koalicije u Norveškoj, često su se raspadale, kao što je to bio slučaj 1986, 1990. i 2000. Ako nova vlada ne potraje, laburisti bi mogli brzo da povrate vlast, kao što su to činili čak tri puta od 1986.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari