Američki senat odobrio je u četvrtak zakon kojim će milioni imigranata dobiti priliku da legalno žive u Sjedinjenim Američkim Državama, odnosno da postanu američki državljani. Ipak, zakon koji sadrži 1.200 strana i čija će primena koštati 50 milijardi dolara, moraće da prođe i Predstavnički dom, a protive mu se mnogi konzervativci, te je neizvesno da li će biti potvrđen.

Pored otvaranja vrata za oko 11,5 miliona imigranata koji se već nalaze u SAD, ovaj zakon obavezaće vladu da preduzme nove korake u cilju sprečavanja ilegalne imigracije. Zakonom će biti udvostručen broj američkih patrola duž granice s Meksikom, pa će biti raspoređeno oko 40.000 čuvara koji će moći da koriste vojnu tehnologiju kako bi sprečili ilegalne prelaske granice, a biće izgrađena i zaštitna ograda dužine oko 1.100 kilometara.

Takođe, poslodavci će ubuduće morati da proveravaju pravni status kandidata za posao, a biće povećan broj izdatih viza za visokostručne radnike koji dolaze iz sektora nauke i tehnologije. Više viza dobijaće i građevinski radnici. Zakon, o kome se pregovaralo čak šest meseci iza zatvorenih vrata i mesec dana u Senatu, izglasan je sa 68 glasova „za“ i 32 „protiv“, što je za osam više od broja glasova potrebnih kako bi se uputio na glasanje u Predstavnički dom.

Pored 52 senatora iz redova demokrata, zakon je podržalo i 14 republikanaca, kao i dvojica nezavisnih senatora. Ipak, zakon je prošao u Senatu prvenstveno zbog zajedničkog rada osmorice demokratskih i republikanskih senatora, među kojima je bio i republikanski senator Džon Mekejn. Da bi se ukazalo na značaj glasanja u Senatu, komorom je predsedavao potpredsednik SAD Džozef Bajden, dok je lider većine Heri M. Rid zahtevao da se glasa ustajanjem.

Usvajanje ovog zakona jedan je od prioriteta američke administracije. Predsednik Barak Obama, koji boravi u zvaničnoj poseti Africi, pozdravio je rezultate glasanja u Senatu. „Niko nije dobio sve što želi. Ni demokrate. Ni republikanci. Ni ja. Ali, zakon je u skladu sa ključnim principima zdravorazumske reforme za koju se ja, ali i mnogi drugi, zalažemo. Senat je uradio svoj posao. Sada je red da i Predstavnički dom uradi isto“, rekao je Obama.

Međutim, predsedavajući Donjeg doma Kongresa, republikanac Džon Bejner, izjavio je da će ovaj zakon proći samo ako ga podrži većina kongresmena njegove partije. Novija američka istorija ukazuje, prenosi Vašington post, da će biti veoma teško okupiti većinu konzervativaca, jer mnogi republikanci smatraju da zakon ne obezbeđuje dovoljno južnu granicu, kao i da je prilično popustljiv prema ilegalnim imigrantima.

U Americi, prema nekim procenama, živi oko 11 miliona ilegalnih imigranata, većinom latinoameričkog porekla. Oko 40 odsto njih ušlo je u SAD sa važećim vizama, ali su ostali i nakon njihovog isteka.

Pentagon „baca pare” na ruske helikoptere

Pentagon troši više od 750 miliona dolara za kupovinu helikoptera i aviona ruske proizvodnje za avganistansku avijaciju koja nema znanje i ljudstvo da upravlja tim letelicama i da ih održava, navodi se u novom izveštaju Vlade SAD. To znači, kako piše u dokumentu Specijalnog generalnog inspektora za obnovu Avganistana (SIGAR), da te letelice umesto da budu uključene u misije, ostaju prizemljene, što ukazuje na uzaludno trošenje američkih sredstava. Dok Avganistan ne bude raspolagao potrebnim kapacitetima, kupovinu ovakvih letelica bi trebalo obustaviti, preporuka je generalnog inspektora, zaduženog za nadziranje projekata za obnovu Avganistana. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari