Ugovor vrijedan 50.000 evra za kupovinu opreme odjeljenjima neonatologija i ginekologija u Opštoj bolnici u Bijelom Polju, potpisali su predstavnici ove zdravstvene ustanove i firme „Profesional medica“ iz Beograda. Ova sredstva su predviđena jednogodišnjim projektom „Pravo na život“, koji od septembra prošle godine realizuju Opšte bolnice iz Bijelog Polja i Novog Pazara, u okviru projekta prekogranične saradnje, finansiranog iz IPA fondova.

– Ukupna vrijednost projekta je 200.000 evra, a Opštoj bolnici kao vodećem aplikantu pripada 95.000 evra, od čega će 85 odsto finansirati IPA fondovi a preostali dio Ministarstvo zdravlja, odnosno Bolnica. Kvalitet projekta i dosadašnja uspješna realizacija ohrabruju nas da i u okviru trećeg javnog poziva apliciramo sa novim projektom koji bi bio nastavak postojećeg i u okviru kojeg bi opremili operacionu salu na odjeljenju ginekologije i akušerstva, kazao je zamjenik direktora Opšte bolnice u Bijelom Polju Ibrahim Hasković.

Kupovinom nove, kažu u Opštoj bolnici u Bijelom Polju, biće kompletirana postojeća oprema koja će zadovoljiti potrebe i zahtjeve odjeljenja neonatologije poluintezivnog tipa, kakvo je bjelopoljsko.

– Jedan stari inkubator zamijenićemo novim, savremenog tipa, a dobićemo još digitalni aparat za ultrazvučnu dijagnostiku sa sondom za pregled abdomena i kukova, kardiorespiratorni monitoring koji će omogućiti 24-časovno praćenje vitalnih funkcija novorođenčeta, dvije infuzione pumpe, pulsni aksiometar, aparat za neinvazivnu metodu ventilacije kod djece koja imaju respiratornih smetnji i drugu opremu koja će omogućiti bolji rad neonatologije i kvalitetniju dijagnostiku malih pacijenata, istakla je dr Haka Tahirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari