Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić upozorava na negativne posledice mogućeg raspada Bosne i Hercegovine, „ukoliko premijer RS Milorad Dodik bude ostvario svoje pretnje o otcepljenju srpskog entiteta“, optužujući srpskog političara da nastavlja sa politikom Slobodana Miloševića.

U intervjuu agenciji APA Mesić je kazao da će se, ako do toga dođe, i Hrvati otcepiti, pa bi ostala islamska država koja bi se nalazila u neprijateljskom okruženju i mogla da opstaje samo uz pomoć fundamentalista.

– U narednih 50 do 70 godina bi nastali novi centri terorizma. To bi bila nova Palestina u srcu Evrope – rekao je Mesić ističući da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko mora dobiti podršku međunarodne zajednice kako bi „uklonio elemente iz politike koji žele da unište BiH“.

– Nažalost BiH nema mehanizme koje bi trebalo da ima normalno funkcionišuća pravna država. Dejtonski sporazum je okončao rat, ali mehanizmi na osnovu kojih treba da funkcioniše država nisu utvrđeni. Imamo dva entiteta, i tri konstitutivna naroda. Jedan entitet, RS, odnosno političko rukovodstvo, ili još bolje rečeno, premijer RS, ne priznaje državu BiH. On ne priznaje ni Sarajevo kao glavni grad – naveo je hrvatski predsednik, koji je bio gost šefa austrijske države Hajnca Fišera 1. januara na novogodišnjem koncertu bečke Filharmonije.

Dodik nastavlja politiku ranijeg predsednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića, ali samo drugim sredstvima, naglasio je Mesić. Kao primer on je naveo da u RS navodno ne postoji gotovo nikakav povratak izbeglica, ukazujući da je nekada u tom delu BiH živelo 220.000 Hrvata i Bošnjaka, što je bilo 48 odsto stanovništva, a da ih danas ima svega 10.000.

Čestitke vernicima SPC

Stjepan Mesić uputio je božićnu čestitku mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom i cele Italije Jovanu, svim episkopima, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, ali i svim hrišćanskim vernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru. „Božićnim pozdravom Hristos se rodi! upućujem srdačnu čestitku i najbolje želje Vama, svim episkopima, sveštenicima i vernicima Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, uz želju za svako dobro u Novoj, 2010. godini“, poručio je Mesić u čestitki. I predsednik Hrvatskog sabora Luka Bebić čestitao je Božić mitropolitu Jovanu i građanima Hrvatske koji slave Božić po julijanskom kalendaru. Mitropolit Jovan poželeo je vernicima srećnu, blagoslovenu i mirnu 2010. godinu. R. D.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari