Aktivnosti na realizaciji investicionog projekta montaže pogonske stanice „B 2000“ završene su kada je nova pogonska stanica, vredna pet miliona evra, krenula ka svom konačnom odredištu, Površinskom kopu „Drmnu“.

Realizacija osme pogonske stanice po redu jeste jedan od većih poslova definisana investicionim projektima Privrednog društva „TE-KO Kostolac“, koji je u potpunosti izveden sa domaćim resursima. Nosilac celokupnog projekta je domaći izvođač, firma „Goša Fom“, koja je iz svog programa mašinske opreme izgradila pogonsku stanicu.

Svečanom završetku montaže pogonske stanice prisustvovao je državni sekretar Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, Tomislav Šubaranović, zajedno sa direktorom Privrednog društva „TE-KO Kostolac“, Draganom Jovanovićem, koji je tom prilikom rekao da je pomenuti projekat veliki doprinos Privrednog društva, ne samo za potrebe procesa rada i napredovanja rudarske mehanizacije na Površinskom kopu „Drmno“ već i razvoju celokupne domaće industrije. -Nakon završetka svih radova, očekuje nas transport pogonske stanice u trajanju od nedelju dana. Ovo je samo jedan u nizu završenih investicionih projekata koje PD „TE-KO Kostolac“ ima u planu. U pitanju je tri-megavatna pogonska stanica koja će nakon lociranja imati funkciju etažnog transportera. Vrednost iste procenjuje se na pet miliona evra, i jako je bitno napomenuti da je ovo u potpunosti naš, domaći proizvod, istakao je Jovanović.

Pomoćnik direktora PD „TE-KO Kostolac“, Miroslav Ivković, rekao je da je realizacija tekla po planu, započeta je 10. maja kada je, nakon predviđenih dva meseca, konačno završena, i dodao da je investiranje ovakvog projekta bilo potrebno kako bi se povećala proizvodnja kopa „Drmno“ na 12 miliona tona uglja, a pripajanje stanice u 5.BTO sistem biće nakon završetka remonta, sredinom avgusta.

Ispred izvođača radova firme „Goša Fom“, našao se Aleksandar Živković, koji se zahvalio na saradnji i ukazanom dugogodišnjem poverenju Privrednog društva „TE-KO Kostolac“, i dodao: – Čast mi je i zadovoljstvo što mogu da vas obavestim da je „Goša Fom“ uspešno obavio još jedan veliki projekat. Veliku zahvalnost dugujemo investitoru na pruženoj podršci da sopstvenim snagama izgradimo osmu po redu, pogonsku stanicu.

O ciklusu investicionih planova PD „TE-KO Kostolac“-a, Jovanović je rekao da se nastavlja nakon definitivnog odobravanja državnog aranžmana koji podrazumeva zaduživanje kod kineske državne banke za izgradnju druge faze projekta Kostolac. – Država kao garant i dalje ostaje u projekciji budžeta za ovu godinu. U ovom trenutku vodimo finalno-tehničke-ekonomsko-pravne pregovore sa kineskim partnerima oko usaglašavanja svih elemenata budućih ugovora. Paralelno sa tim, završava se i studija opravdanosti i proceni uticaja na životnu sredinu, tako da se, po nekim procenama, septembar racuna kao datum prvih potpisivanja dokumenata, ako ne i samog ugovornog sporazuma. Dinamika radova odrediće početak izgradnje bloka B3, ali ono što je sigurno za narednu godinu jeste da Privredno društvo očekuje projektovanje i pribavljanje svih saglasnosti i dozvola, izjavio je Jovanović i dodao da je investicija pripajanja Termoelektrane A sa novim pepelištem u Ćirikovcu, u toku. -Ova investicija nam je mnogo bitna, ne samo zbog načina odlaganja i transporta pepela i šljake već što je u direktnoj funkciji zatvaranja postojećeg pepelišta, „Srednje kostolačkog ostrva“. Proces zatvaranja kasete A, koja je prva na spisku, očekuje se ovih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari