Po svemu sudeći u narednom periodu rudarski i industrijski Bor biće i mesto u kome će kultura dobiti značajnije mesto. Naime, sudeći po investicijama, opština Bor se ozbiljnije okrenula kulturi i kulturnom nasleđu. To potvrđuju i reči predsednika opštine Bor, Nebojše Videnovića:


– Posle izgradnje amfiteatra, koji predstavlja najveću investiciju u oblasti kulture u protekloj deceniji, Opština Bor nastavlja da ulaže u kulturnu infrastrukturu pa su tako značajna sredstva odvojena da se sala Muzičke škole u Boru rekonstruiše i posle nekoliko godina propadanja osposobi. Pored sanacije krova, bine i zamene itisona uloženo je i u elektromrežu ove škole koja uspešno radi već četrdeset godina. Vrednost radova je preko milion dinara, a tu je i ulaganje u Muzej rudarstva i metalurgije od oko milion dinara… – izjavio je medijima prvi čovek borske opštine.

Inače, ministar kulture, informisanja i informacionog društva, Predrag Marković, boraveći u Boru potpisao je tri ugovora o finansiranju projekata zaštite kulturnog nasleđa.

Dva projekta odobrena su borskom Muzeju Rudarstva i metalurgije, nova stalna izložbena postavka “U zavičaju plemenitih metala” i restauracija i zaštita murala “Žrtvenik sa Rudne glave” autora Bratislava Petrovića, čija je ukupna vrednost 2,45 miliona dinara. Ministarstvo kulture odobrilo je i 700 hiljada dinara za projekat prve faze zaštite i digitalizacije arhivske građe “Bakar Filma”, Javnom preduzeću “Štampa radio i film’’.

Sklupture u brozni za muzej u Beogradu

Tokom boravka u Boru, ministar Predrag Marković posetio je i Odeljenje Istorijskog arhiva u Boru gde je smešteno šest gipsanih skulptura poznatog srpskog akademskog vajara Matije Vukovića .Vukovićeve skulpture koje se nalaze u borskom Istorijskom arhivu od 1987. godine biće restauirane i sačuvane od daljeg propadanja. Kako se ovom prilikom čulo, obezbeđena su potreba sredstva, a ekipa stručnjaka iz Beograda preduzeće konkretne mere. Prema najavama iz Rudarsko topioničarskog basena Bor sve skulpture će u najkraćem roku biti izlivene u bronzi i ustupljene najverovatnije Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari