Javnom komunalnom preduzeću „Komunalne službe“ Požarevac obezbeđena su nova postrojenja i mehanizacija kako bi adekvatno brinulo o održavanju grada. U tom cilju komunalci podjednako moraju da vode računa o sopstvenoj spremnosti kako bi odgovorili zahtevima svakodnevice. U tim aktivnostima veoma agilan partner im je Grad Požarevac.


Tako je proteklih dana, sredstvima obezbeđenim iz budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine, vozni park „Komunalnih službi“ osavremenjen šrederom i rovokopačem i poboljšana raspoloživa sredstva za rad kupovinom 120 kontejnera i 375 korpi za smeće.

To unapređenje uslova rada obeleženo je zvaničnim susretom čelnika grada – gradonačelnika Miodraga Milosavljevića, njegove zamenice Vukice Vasić, predsednika Skupštine, Miomira Ilića i predsednika Komisije za izradu i praćenje realizacije programa korišćenja sredstava budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine, narodnog poslanika, Žarka Pivca, sa direktorom JKP „Komunalne službe“ Požarevac, Slobodanom Jovićem, u Reciklažnom centru.

Ulaganja

Poslednje ulaganje u radne kapacitete Javnog komunalnog preduzeća „Komunalne službe“ Požarevac, sredstvima iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Požarevca, iznosi oko 19.3 miliona dinara, čime su kupljena dva višenamenska vozila, jedan šreder, jedan rovokopač, 120 kontejnera i 375 korpi-žardinjera za otpatke. Čelnici grada i direktor „Komunalnih službi“ obišli su 14. maja Reciklažni centar, u čijem su krugu parkirana pomenuta nabavljena vozila i stacionirani kontejneri i kante.

Tom je prilikom je čelni čovek budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine, Žarko Pivac, ukazao na značaj realizovanih nabavki s ciljem daljeg poboljšanja uslova rada požarevačkih komunalaca i dodao: – Nabavljena je mašinu za pet ambalažu, takozvani šreder, za koji je iz Fonda izdvojen milion dinara i iz sredstava „Komunalnih službi“ 500.000 dinara. Kupljen je i novi rovokopač, vrednosti 7 miliona dinara. Oba su vozila višenamenska i, time, višestruko korisne i potrebne mašine za rad JKP „Komunalne službe“ Požarevac. Sredstvima Fonda obezbeđeni su i novi kontejneri od 1.1 kubik, kojih je nabavljeno 120 komada, vrednosti 3.850.000 dinara. Oni će u zavisnosti od potreba biti postavljani na terenu. Ovom prilikom pozivam građane da imaju na umu da kontejneri nisu jeftini i da ih moramo čuvati, voditi računa, jer to je novac iz džepa svih građana. Što se tiče korpi za otpatke, kupljene su četvrtaste i okrugle, teške 160 i 120 kilograma, sa specijalnim ključevima radi zaštite od eventualnih pokušaja krađe. U pitanju je 375 korpi, ukupne vrednosti 7 miliona dinara. Od toga će 40 korpi biti postavljeno u Kostolcu, a ostale u Požarevcu. Ali, ponavljam, neophodan je i doprinos građana kako bi naš grad bio čistiji i lepši.

Veliki napredak

Direktor Javnog komunalnog preduzeća „Komunalne službe“ Požarevac, Slobodan Jović, iskazao je zahvalnost čelnicima grada Požarevca za iskazano interesovanje i brigu za rad „Komunalnih službi“ i najavio dalje osavremenjavanje voznog parka: – Smatram da su za grad vrlo značajne realizovane nabavke vozila, kontejnera i kanti. Dodao bih da je Komunalno na putu da nabavi još pet vozila, sredstavima odobrenim iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, koja iznose ukupno 78 miliona dinara. U pitanju su dva velika smećara, jedno specijalno vozilo za pranje kontejnera, jedno teretno vozilo i jedan podizač.

Sve to učiniće veliki napredak u radu JKP „Komunalne službe“ Požarevac. Moram reći da je starosna struktura voznog parka bitno poboljšana. Naša spremnost biće, nezavisno od godišnjeg doba, uvek u najboljoj funkciji grada Požarevca. Obećavam da ćemo u narednom periodu učiniti sve da, po prirodi posla JKP „Komunalne službe“, odradimo sve kako bi naš grad bio još lepši. Dodao bih i to da Komunalne službe, pored nabavki vozila, kontejnera i kanti, ostvarenih sredstvima iz Budžetskog fonda za zaštitu šivotne sredine, iz istog Fonda vuku i sredstva za održavanje Spomen parka „Čačalica“, potom, za održavanje prilaznih puteva gradu Požarevcu, međublokovskih površina i svih zelenih površina u gradu. To je kvalitet koji nije bio do sada i mislim da će građani sigurno biti zadovoljni načinom na koji će se to sprovodi, zaključio je direktor Jović.

Gradonačelnik grada Požarevca, Miodrag Milosavljević, prilikom posete Reciklažnom centru i sagledavanja unapređenih radnih kapaciteta požarevačkih „Komunalnih službi“, između ostalog, ukazao je na dalje pravce razvoja komunalne delatnosti.

– Gradonačelnik i Gradsko veće imaju za zadatak da izrade strateške ciljeve i da ih sprovode u delo kroz određeno vreme. Mi smo, kao što je poznato, prošle godine doneli jedan od strateških dokumenata našeg grada, to je Lokalni plan za upravljanje komunalnim otpadom, koji je i pohvaljen u Ministartvu zaštite životne sredine kao jedan dobar primer i uzor u Srbiji. Mislim da je upravo ovo početak realizacije tog strateškog dokumenta. Vidi se na terenu šta smo uradili, šta su Komunalne službe uradile od novca koji je Budžetski fond za zaštitu životne sredine opredelio. I, nadam se da ćemo u narednih četiri do pet godina u potpunosti realizovati taj Lokalni plan, čija je ukupna vrednost 4.5 miliona evra. U pitanju je veliki novčani iznos, tako da ne možemo sve u jednoj godini, ali se nadam da ćemo ga u narednim godinama, počevši sa ovom, u potpunosti realizovati i time dodatno unaprediti sve aktivnosti u komunalnoj delatnosti. Ispred gradskog rukovodstva moram da se zahvalim direktoru Joviću na lepim rečima zbog iskazane brige Grada za rad JKP „Komunalne službe“ Požarevac. To je jedan od naših vidova brige o našem javnom preduzeću i našim građanima, s ciljem da doprinesemo stvaranju što boljih komunalnih uslova za sve naše žitelje – istakao je gradonačelnik Milosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari