Nova pravila za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija 1Foto: FoNet/ Kostadin Kamenov

Ministarstvo prosvete je izmenilo Pravilnik o upisu u srednje škole u članovima koji propisuju upis učenika u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju, i istoriju i geografiju.

Za upis u ova odeljenja se, podsetimo, polaže prijemni ispit, a do sada su đaci mogli da biraju da li će da polažu jedan ili oba testa.

Ako je kandidat polagao oba testa, računao mu se samo bolji rezultat.

Svaki test je imao po 12 zadataka, a svaki od njih je nosio maksimalno po 20 bodova, što znači da je učenik mogao da ostvari najviše 240 poena po testu.

Da bi položio prijemni bilo je potrebno da reši bar polovinu zadataka na svakom testu, odnosno ostvari najmanje 120 bodova.

Izmenom Pravilnika učenici će ubuduće polagati jedinstven test sa zadacima iz biologije i hemije, odnosno istorije i geografije.

Obrazlažući novine, u Ministarstvu prosvete za Danas kažu da će iz svakog predmeta (dela testa), kandidat moći da osvoji najviše 120 bodova, a ukupno 240.

Kandidat je položio prijemni ispit ako je ostvario 120 bodova na objedinjenom testu iz oba predmeta.

“Navedene izmene pravilnika su u cilju ujednačavanja kvaliteta upisa u ova specijalizovana odeljenja u skladu sa standardima postignuća za kraj obaveznog obrazovanja i vaspitanja oba predmeta“, navode u Ministarstvu.

Na pitanje da li će ova promena olakšati ili otežati upis u specijalizovana odeljenja za biologiju i hemiju, odnosno istoriju i geografiju, nastavnici sa kojima smo ragovarali kažu da su nova pravila mnogo više fer nego prethodna.

– Ako učenik upisuje odeljenje za biologiju i hemiju logičnije je da polaže objedinjeni test sa zadacima iz oba predmeta. Verujem da su išli na to da će učenik znati da reši po neki zadatak iz oba predmeta, jer mu je za dalje školovanje potrebno znanje iz oba predmeta, a ne samo jednog – kaže za Danas jedan nastavnik biologije.

On kaže da škole još nisu obaveštene da li će test sadržati 12 zadataka, odnosno po šest iz svakog predmeta ili će biti povećan broj zadataka, a smanjen broj poena po zadatku u odnosu na dosadašnje bodovanje.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari