Privredno društvo „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ kontinuirano radi na unapređivanju bezbedonosne politike u Kompaniji. Ova oblast je veoma bitna i za Elektroprivredu Srbije. O tome kako izgledala na početku realizacije projekta unapređenja upravljanja bezbednošću i zdravljem na radu i dokle se stiglo u realizaciji razgovarali smo sa menadžerom projekta, Miroslavom Šolajom, BZR menadžerom „Lafarž Srbija“.


-Za opis postojećeg stanja upravljanja sistema BZR koristićemo tri ključna principa za poboljšanje upravljanja sistema BZR – efikasno i jako upravljanje, učešće zaposlenih i njihova konstruktivna uključenost i stalna procena, pregled i kontrola. Kada govorimo o posvećenosti i angažovanju menadžmenta moramo naglasiti da postoji veliki prostor za unapređenje. Svi ključni principi odnosa menadžmenta trebaju biti poboljšani, a posebno u uvidu u ostvarenje BZR, direktno na radnim mestima zaposlenih, njihovoj tehničkoj opremljenosti u BZR, kao i ozbiljnim poboljšanjima u tehničkom delu BZR a koji se odnosi na opremljenost radnih mesta i radnih prostora. Uslovi radne sredine moraju biti poboljšani i kontrolisani. Konkretizacija posvećenosti i angažovanja menadžmenta mora se ogledati u unapređenju upravljanja u BZR. Menadžment se deklarativno izjašnjava za unapređenje BZR, ali nedostaju konkretne akcije i aktivnosti u radu sa zaposlenima u pogonu. Sistematičan pristup svim aktivnostima prema zaposlenima treba bude uspostavljen. Ovde treba posebno naglasiti da su menadžment i zaposleni nosioci BZR kroz svoje redovne aktivnosti, a da služba uspostavlja pozitivan ambijent za ostvarenje upravljanja sistemom bezbednosti i zdravlja na radu. Urednost i čistoća radnih mesta i radnog prostora bliža je oceni „kritično“ nego „poboljšanje“. Komunikacija i informisanje u oblasti BZR nisu na potrebnom nivou. Protivpožarna zaštita postoji, ali je nedovoljna kontrola radnih prostora i procesa, a poseban problem su ozbiljni nedostaci u hidrantskoj opremi koja praktično ne postoji. Takođe. protivpožarna oprema i aparati su na niskom stepenu kontrole i održavanja. Kod ličnih zaštitnih sredstava potrebno je izraditi novu procenu rizika za radne prostore i putem BZR tabli jasno i precizno komunicirati upotrebu ličnih zaštitnih sredstava. Stanje ljudskih resursa u BZR službama u TE „Kostolac A“, TE „Kostolac B“, Površinski kop „Ćirikovac“ i delimično Površinski kop „Drmno“, zahtevaju posebnu analizu Službe ljudskih resursa i lica za BZR na nivou PD „TE – KO Kostolac“.

Analiza treba da pokaže odgovarajuću reprezentativnost, veštine i znanja zaposlenih u tim službama u oblasti BZR. To bi omogućilo licu za ovu oblast na nivou kompanije mnogo lakšu koordinaciju i saradnju u ostvarenju BZR. Zaposleni u dobroj meri ne učestvuju u ostvarenju bezbednosti i zdravlja na radu, nisu dovoljno kontrolisani od strane menadžmenta i ne sprovode u dovoljnoj meri postojeća uputstva i procedure, kao i procenu rizika na radnim mestima. Takođe predlažemo veću uključenost Službe ljudskih resursa u analizi radnih mesta i veću uključenost menadžmenta u ostvarenje redovnih radnih obaveza. Postojeća uputstva i procedure su jako dobra i obimna, pokrivenost radnih procesa je veoma velika i treba nastaviti sa ovakvom praksom. Ozbiljna poboljšanja treba ostvariti u njihovoj doslednoj primeni od strane zaposlenih. Pohvale zaslužuje i Odbor za bezbednost i zdravlje na radu čiji predsednik je aktivno učestvovao u svakoj našoj poseti u svim proizvodnim pogonima PD „TE – KO Kostolac“. Rad Odbora je veoma kvalitetan i potkrepljen je Izveštajima o radu sa preporukama koji nažalost nisu naišli na razumevanje odgovornih za realizaciju. Menadžment treba jasno da sprovodi politiku nulte tolerancije za alkohol, postojeća procedura kontrole je dobra. Upravljanje sa izvođačima radova je slabo i zahteva dodatno angažovanje menadžmenta i nadzornih organa. Da bi politika, pravila, uputstva i procedure u BZR bili poštovani, ostvarivani i sprovođeni predlažemo uvođenje disciplinskih mera koje bi u svom sastavu išle i do otkaza ugovora o radu za kardinalna kršenja. Posebno teško kršenje pravila je nepoštovanje zabrane upotreba otvorenog plamena i pušenja u radnim zonama gde je to strogo zabranjeno i gde rizik od takvog ponašanja ugrožava poslovanje kompanije.

– Predviđeno je u trećoj fazi da na osnovu uvida u stepen ostvarenja upravljanja BZR iz druge faze se planiraju i održe BZR treninzi iz 20 oblasti koji bi svojom daljom implementacijom u oba privredna društva veoma unapredili sistem upravljanja u BZR. Svi predviđeni treninzi su održani u maju i junu, u Kostolcu i Beočinu. Prisustvovao je ukupno 31 učesnik iz Kostolca, odnosno održano je 434 trening dana za učesnike iz Kostolca. Ostvareni su svi predviđeni treninzi, a efekti od održanih treninga u smislu implementacije će se pokazati u četvrtoj fazi kada je predviđena implementacija i monitoring implementacije. Treninzi od strane učesnika iz oba privredna društva su odlično primljeni i date su veoma dobre ocene o sadržaju i korisnosti treninga. Sledeći korak je na menadžmentu oba privredna društva da što pre započnu sa implementacijom.

-U četvrtoj fazi je proces implementacije 20 oblasti BZR za koje su održani treninzi i proces monitoringa implementacije od strane Lafarža. Očekujemo da će ceo menadžment oba privredna društva pokazati punu posvećenost i angažovanje u uvođenju novih alata i standarda BZR a u cilju unapređenja upravljanja BZR. Na treninzima menadžment je pokazao zrelost, spremnost i ambiciju da se sistem unapređenja upravljanja BZR podigne na daleko viši nivo od dosadašnjeg. Podrška rukovodstva EPS je ogromna, kao i direktora privrednog društva da BZR bude na najvišem nivou, a tu podršku menadžment i zaposleni to moraju iskoristiti.

Kada se radi o očekivanjima da će oblast bezbednosti i zdravlja na radu nastaviti da se unapređuje u Kostolcu i EPS-u u celini, Šolaja kaže: -Već je vidljiv napredak koji je ostvaren u pojedinim ograncima privrednih društava. Takođe, razmena dobrih praksi i BZR ideja koje su već egzistirale u pojedinim ograncima se šire na druge ogranke, odnosno prakse se razmenjuju. Mislim da sada odmah treba iskoristiti spremnost i ambiciju menadžmenta da se krene u primenu stečenih alata, znanja i iskustava sa treninga i rezultati neće izostati. Menadžment oba privredna društva je svakako stručan i sposoban da to uradi“.

Povodom ostvarenja cilja projekta da se od kompanije „Lafarž“ preuzmu i u praksi primene sva pozitivna iskustva u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, on navodi:

-Svi standardi, preporuke, dobre prakse, menadžerski alati i sve drugo što se koristi u BZR u „Lafaržu Srbija“ su stavljeni na raspolaganje menadžmentu Kostolca. Mi želimo da širimo našu BZR praksu i smatramo da je naravno uspeh Kostolca je i naš uspeh. Cilj svih je isti, a to je RAD BEZ POVREDA. Nula povreda je jedino tolerantna.

– U ovoj oblasti postoji više internih BZR Standarda i Preporuka „Lafarž Srbija“ koji su naravno u skladu sa zakonskom regulativom iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji. Implementacija svih 20 oblasti BZR će trajati sve do kraja godine kako je predviđeno četvrtom fazom. Međutim, pojedini standardi zahtevaju više vremena za implementaciju nego što je to šest meseci predviđenih Ugovorom. No, bez obzira na to mi ćemo nastaviti monitoring implementacije.

-Očekujemo doslednu primenu svih standarda, preporuka, dobrih praksi i menadžerskih alata od strane menadžmenta i zaposlenih i rezultati neće izostati. Primena će doneti drastičan pad broja povreda već u prvoj godini primene kako za zaposlene oba privredna društava tako i za izvođače radova. Najviše treba raditi na promeni svesti ljudi o BZR, što je mukotrpan i dugotrajan proces, ali menadžerski alati koji su prezentovani i njihova dosledna primena kao i posvećenost i angažovanje menadžmenta doneće očekivane ciljeve i rezultate, istakao je Miroslav Šolaja i poželeo uspeh u radu kolegama u kostolačkom BZR-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari