U rekonstruisanom prizemlju skupštinske zgrade u Pirotu otvorena je Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i svečana sala za prijeme i venčanja. Otvaranje ove kancelarije je deo projekta uspostavljanja kancelarije lokalnog razvoja koji preko Ministarstva finansija sa oko 100.000 evra finansira Delegacija Evropske komisije u Beogradu. Partner u realizaciji ovog projekta je opština Montana u Bugarskoj.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić rekao je da je otvaranje ove kancelarije od velikog značaja za opštinu Pirot.

– Ova kancelarija će biti mesto za sve one koji žele da investiraju u našoj opštini da u njoj dobiju sve potrebne informacije – rekao je Vasić, dodajući da u okviru susedskih programa EU Pirot ima dobru saradnju sa Montanom.

Pomoćnik predsednika opštine Montana i koordinator projekta Tihomir Antonov je rekao da je za predstavnike ove bugarske opštine od velikog značaja što učestvuju u ovom programu.

– Saradnja sa opštinom Pirot traje već nekoliko godina i veoma je uspešna. Do sada smo zajedno realizovali tri projekta. Opština Pirot je partner na koga možemo da se oslonimo – rekao je Antonov, dodajući da će i dalje dve opštine raditi na sličnim projektima kako bi ovaj pogranični region bio dobro mesto za život.

Načelnik Odeljenja za prekograničnu saradnju Ministarstva finansija Sandra Šimić je rekla da je ovo jedan od najuspešnijih projekata prekogranične saradnje koji se finansira sredstvima Evropske unije.

– Naše ministarstvo ovakve programe radi od 2003. godine i do sada je realizovano preko 160 projekata – rekla je Šimićeva.

Viši savetnik USAID-a Artur Flemingen je rekao da je otvaranje ove kancelarije veliki korak koji je učinjen i da će i dalje učestvovati u razvoju Pirota.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari