Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc doputovaće u radnu posetu Srbiji, a na sastanku sa predstavnicima Akcionog tima za okončanje saradnje s Tribunalom biće mu predstavljena i nova saznanja o najtraženijem haškom optuženiku Ratku Mladiću.
Tokom posete Bramerc će se sastati sa Rasimom Ljajićem, predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom, ali i sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, ministrom policije Ivicom Dačićem, ministarkom pravde Snežanom Malović i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc doputovaće u radnu posetu Srbiji, a na sastanku sa predstavnicima Akcionog tima za okončanje saradnje s Tribunalom biće mu predstavljena i nova saznanja o najtraženijem haškom optuženiku Ratku Mladiću.
Tokom posete Bramerc će se sastati sa Rasimom Ljajićem, predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom, ali i sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, ministrom policije Ivicom Dačićem, ministarkom pravde Snežanom Malović i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem. Poslednjeg dana posete glavni tužilac će razgovarati i sa predsednikom Borisom Tadićem.

Bez problema sa dokumentacijom

Dušan Ignjatović, direktor Kancelarije Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom, kaže za Danas da oko dokumentacije i pristupa arhivama ljudi iz Tribunala više nema nikakvih problema. „Nacionalni savet je ostao u skoro neizmenjenom sastavu. Na dosadašnjim sastancima s Tužilaštvom ustanovili smo da nema nekih značajnih problema oko dostavljanja dokumentacije i pristupa arhivama. Očekujemo da ako postoji neki nesporazum ili neki problem, da se to reši“, rekao je Ignjatović.

Prema informacijama Danasa, glavna tema sastanaka Bramerca sa srpskim zvaničnicima biće lociranje i hapšenje, pre svega najtraženijeg haškog optuženika Ratka Mladića. Kako kaže izvor našeg lista, upravo tokom akcije potrage za haškim optuženikom Stojanom Župljaninom došlo se do novih informacija o mreži pomagača Ratka Mladića, ali ne i o njegovom tačnom mestu prebivališta, pa će i ti podaci biti predstavljeni glavnom tužiocu.
Olga Kavran, portparolka Haškog tužilaštva, kaže za Danas da Serž Bramerc dolazi u radnu posetu Srbiji da bi se upoznao s novim članovima Akcionog tima.
– Glavni tužilac je još ranije najavio da želi da dođe u Beograd nakon što se formira nova vlada. Očekujemo da se tužilac upozna s ljudima s kojima se nije do sada upoznao i da se razgovara o saradnji. Pošto je ovo radna poseta, ne očekujemo ništa različito nego što je bilo tokom ranijih poseta – kaže Kavran.
Ona nije želela da komentariše da li se nešto promenilo u saradnji Srbije s Tribunalom od poslednje posete glavnog tužioca 17. aprila, ali ni da li Bramerc donosi neke nove informacije o preostaloj trojici haških begunaca – Ratku Mladiću, Radovanu Karadžiću i Goranu Hadžiću.
Akcioni tim održao je juče prvi sastanak u novom sastavu, jer su se timu pridružili zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić i novi direktor BIA Saša Vukadinović. Koordinatori tima su i dalje Rasim Ljajić i Vladimir Vukčević, a u timu su i direktor Vojnobezbednosne agencije Svetko Kovač, direktor policije Milorad Veljović i šef kabineta predsednika Srbije Miodrag Rakić. Na sastanku je dogovoreno da operativni deo Akcionog tima zaseda svakodnevno, a da Akcioni tim ima sastanke jednom do dva puta nedeljno.
Akcioni tim će svakih mesec dana praviti izveštaj o tome šta je urađeno u toku tog perioda. Kako je naglasio, „dok se haška priča ne završi, odnosno dok Karadžić, Mladić i Hadžić ne budu u Hagu, jedino ko ima štete u svakom smislu je Srbija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari