Šta je novo za učenike i nastavnike: Školska godina 2024/25 počinje u ponedeljak 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Nova školska 2024/25. godina počinje u ponedeljak, 2. septembra, a zaposleni u obrazovanju je dočekuju sa starim problemima.

Osim tradicionalnog zahteva za poboljšanje materijalnog položaja prosvetnih radnika, nastavnici traže od države i da preduzme mere za povećanje njihove bezbednosti u školama, a upravo to je razlog zbog kojeg je jedan od prosvetnih sindikata najavio „beli štrajk“.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) odluku o tome je doneo još u junu, ali je pažnju javnosti skrenuo tek krajem avgusta.

Kako je Danas pisao, članovi NSPRS-a će „beli štrajk“ sprovoditi tako što do 11. oktobra neće upisivati ocene đacima u elektronski dnevnik, a ukoliko izostane odgovor države na narastajuće nasilje nad zaposlenima u obrazovanju, svim učenicima će sledovati po jedna petica u dnevnik.

Ona će biti dovoljna da svima petice budu zaključene na kraju prvog polugodišta i da to bude u skladu sa propisima, tvrdi predsednik NSPRS-a Dušan Kokot, koji ovu akciju vidi kao borbu za dostojanstvo prosvetnih radnika.

Hitna izmena Krivičnog zakonika, redefinisanje suspenzije kako bi mogao da je izrekne i predmetni nastavnik na samom času ako se učenik nedolično ponaša, te ukidanje anonimnih prijava nastavnika prosvetnoj inspekciji su tri zahteva NSPRS-a na koji odgovora nadležih nema, osim što su predstavnici vlasti ponovili da izmene Krivičnog zakonika treba da budu usvojene do kraja kalendarske godine.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je ocenila da štrajk na početku školske godine nije dobra poruka i da za to nema razloga jer se osnovni zahtevi iz protokola koji su u oktobru 2023. potpisali sindikati i Vlada realizuju.

Da nije tako tvrde lideri reprezentativnih sindikata obrazovanja koji, nezadovoljni upravo time što se potpisano ne ispunjava, najavljuju „vruću jesen“.

Šta će konkretno preduzeti sindikati najavljuju da će saopštiti upravo prvog dana nove školske godine, a prema našim nezvaničnim saznanjima razmišlja se o jednodnevnoj obustavi rada sredinom septembra.

Od obećanja zacrtanih u Protokolu da će od 1. januara 2025. početna plata nastavnika biti jednaka proseku Republike po svoj prilici nema ništa, posebno ako je cilj da se sadašnja startna plata nastavnika od oko 86.700 dinara izjednači sa očekivanim prosekom na nivou države u decembru od 927 evra.

Sa poslednjeg sastanka s premijerom Milošem Vučevićem sindikalci su izašli šokirani, kako su sami rekli, budući da im je umesto vanrednog povećanja zarada već u septembru i redovnog u januaru, ponuđena maglovita „dvocifrena“ povišica od 1. januara 2025. godine, koje bi bila za 50 odsto veća od povećanja plata ostalih zaposlenih u javnom sektoru.

Ponudu da nastavnici dobiju više od nenastavnog osoblja zaposlenog u ustanovama obrazovanja sindikati su ocenili kao neprihvatljivu.

Šta je novo za učenike i nastavnike: Školska godina 2024/25 počinje u ponedeljak 2
Foto: Danas/Vesna Andrić

Velikih novina u predstojećoj školskog godini nema.

Na snagu stupa odredba o manjem broju učenika po odeljenju, koja sada broje po najviše po 28 đaka, ali se u školskoj 2024/25. godini to odnosi samo na odeljenja prvog razreda osnovne i srednje škole.

Pisanja pojedinih medija koji su kao novine najavili suspenziju učenika nije tačna jer je ta mera već prošle školske godine počela da se primenjuje, a netačno je i da će se napad na nastavnike kažnjavati zatvorskom kaznom, jer takva odredba još nije uneta u Krivični zakonik već se tek najavljuje.

Naime, ideja je da se napad na zaposlene u školama, kao i zdravstvene radnike, tretira na isti način kao i napad na advokate.

Što se tiče prosvetara, ranije je objavljeno da će u Krivični zakonik biti uneto novo krivično delo napad na lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi.

Krivičnim zakonikom će biti propisano da ko napadne lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi ili člana njegove porodice, a u vezi sa poslovima koji se obavljaju u obrazovnoj ustanovi, bude kažnjen zatvorom od tri meseca do tri godine.

Ako prilikom izvršenja ovog dela učinilac nanese laku telesnu povredu licu zaposlenom u obrazovnoj ustanovi ili članu njegove porodice ili preti upotrebom oružja, biće kažnjen zatvorom od šest meseci do pet godina.

Pored toga, ako prilikom izvršenja ovog dela učinilac nanese tešku telesnu povredu licu zaposlenom u obrazovnoj ustanovi ili članu njegove porodice, učinilac će biti kažnjen zatvorom od jedne do osam godina, preciziralo je Ministarstvo pravde.

Ministarka pravde Maja Popović je rekla da su izmene i dopune Krivičnog zakonika poslate na mišljenje Evropskoj komisiji u toku avgusta, da će o predloženim izmenama i dopunama biti sporovedena javna rasprava od 1. oktobra, a da se njihovo usvajanje očekuje krajem godine.

O ponovnim izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja za sada nema zvaničnih informacija, ali se one spremaju, budući da je Ministarstvo prosvete tražilo od sindikata da dostave svoje predloge.

Nacionalne čitanke trebalo je da se od ove školske godine koriste u svim razredima osnovne i srednje škole, ali se za sada ne zna dokle se stiglo s tim projektom. Uprkos obećanjima iz Zavoda za udženike, kome je poverena izrada čitanki, Danas nije dobio odgovore kada će biti završene, niti se oglasilo Ministarstvo prosvete.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, najbliža završetku je prva publikacija, namenjena đacima prvog i drugog razreda osmoletke, koja bi uskoro trebalo da se štampa u Službenom glasniku.

Još jedna nepoznanica je proba državne mature koja je predviđena u kalendaru obrazovno-vaspitnog rada srednjih škola od 2. do 6. juna 2025. godine.

Nju bi trebalo da rade svi učenici trećeg razreda gimnazija i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola, koji su i prva generacija koja će polagati državnu maturu na kraju srednjoškolskog obrazovanja.

Da li će tako i biti neizvesno je, jer je državna matura mnogo puta do sada odlagana. Pokušaji naše redakcije da saznaju dokle se stiglo s pripremama za probnu maturu nisu urodili plodom, a poslednja informacija iz juna glasi da će test iz matematike polagati svi učenici gimnazija i srednjih stručnih škola.

“Planira se potpuna simulacija ispitnog procesa (štampanje testova, pakovanje u sigurnosne kese, identifikacione kartice, skeniranje, digitalno pregledanje, objavljivanje rezultata, ocenjivanje učeničkih postignuća). Ostale testove, maternji/srpski jezik i jedan izborni, odnosno stručni test, polagaće u toku nedelje od 2. do 6. juna u skladu sa obavezama učenika i organizacijom rada ustanove”, rekli su ranije za Danas iz Ministarstva prosvete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari