Svečanom sjednicom Skupštine opštine, obilježen je 20. novembar, Dan opštine Pljevlja. Obraćajući se odbornicima, gostima i građanima, predsjednik opštine dr. Miloje Pupovićje istakao niz problema sa kojima se Pljevlja suočavaju, ali i pozitivne primjere sa kojima se mogu pohvaliti.


– Na popisu ove godine u Pljevljima je 5.858 stanovnika manje nego na predhodnom prije osam godina. Obilazeći ovih dana Rudnik uglja i Termoelektranu uvjerili smo se u impresivnu snagu i rekordne rezultate ovih preduzeća. To im priznaju i drugi sa prostora bivše Jugoslavije, koji se bave proizvodnjom energije, ali grad zaostaje, a stanovništvo se seli. U međuvremenu ovaj grad su vodili i jedni i drugi, mislim na vlast i opoziciju, ali grad ni okolina nisu osjetili korist, istakao je Pupović, navodeći da je prema istraživanjima CEMI-ja, tokom maja, juna i jula ove godine, u Pljevljima bila najveća podrška evropskim integracijama od 83,2 odsto, veća nego u bilo kom gradu u Crnoj Gori, što bi trebalo da znači da Pljevljaci vjeruju da bi uvođenjem evropskih standarda, kao što su decentralizacija i drugačija podjela nadležnosti po vertikali između viših i nižih organa vlasti u državi i pridržavanjem preporuka iz evropske povelje o lokalnoj samoupravi, donijelo prednost i šansu da se grad podigne na veći nivo.

Svečanoj sjednici je prisustvovao i predsjednik Crne Gore Filip Vujanovići građanima, odbornicima i lokalnoj upravi čestitao dan opštine i izrazo nadu da će se Pljevlja razvijati, koristeći u potpunosti prirodne potencijale kojima raspolažu. Vujanovićje istakao da očekuje dobru saradnju državnih organa sa opštinom Pljevlja, kao i nastavak projekta Bukovica, koji je važan za izgradnju infrastrukture i obnovu kuća za povratnike, ali i pomoći za domicilno stanovništvo koje tamo živi kako bi se nastavio jedan normalan život. „Država će učiniti sve da ljudi na jednom sjajnom prostoru kvalitetno žive“, rekao je Vujanović.

Tokom svečane sjednice uručene su i novembarske nagrade Šahovskom klubu srednjih i osnovnih škola, kao i Vidoju Despotoviću predsjedniku OOBNOR-a Pljevlja. Sjednici su prisustvovali diplomatski predstavnici Rusije, Ukrajine i Bugarske, predstavnici vjerskih zajednica, raniji predsjednici opštine Filip Vuković, Radoman Gogići Slobodan Krejović. I ovaj put, kao i predhodnih godina svečanoj sjednici nisu prisustvovali odbornici Nove srpske demokratije, smatrajući da je 20. novembar ideološki praznik.

Tokom novembarskih svečanosti u Pljevljima su organizovane brojne manifestacije, književne večeri, izložbe poznatih slikara, muzički programi, lutkarske predstave, promocije knjiga i sve su bile su jako dobro posjećene. Svečanosti su počele Velikim koncertom KUD-a „Volođa“, a završene su nastupom KUD-a „Pljevlja“.

Dan Sandžaka

Povodom 20. novembra, Dana Sandžaka, Pljevlja su posetili predstavnici lokalne uprave iz Novog Pazara i Sjenice Mirsad Jusufovići Zlatko Jusufović, koji su položili vijenac na spomen ploču Gimnazije u Pljevljima u kojoj je 20. novembra 1943. godine uz prisustvo 250 delegata osnovan ZAVNOS, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka.

– Ova spomen ploča svjedoči na slobodarsku tradiciju naroda ovoga kraja i Pljevljaci su sa punim pravom izabrali ovaj dan za svoj praznik, jer je to dan kada se formirao prvi antifašistički pokret na području Sandžaka“, rekao je Jusufović. Delegaciju je primio i direktor Gimnazije Dragan Zuković, a potom su posjetili Husein pašinu džamiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari