Da li bi nova uredba EU o baterijama mogla da utiče i na iskopavanje litijuma u Srbiji? 1Foto: pixabaxy / cebbi

Evropska komisija predložila je prošle godine Savetu EU i Evropskom parlamentu da usvoje novu Uredbu o baterijama i otpadnim baterijama, koja bi mogla da utiče i na potencijalno vađenje litijuma u Srbiji, ukoliko baterije proizvedene od njega budu plasirane na tržište EU, objavio je danas Juropijen Vestern Balkans.

Uredba, koja će zahtevati od kompanija da se pridržavaju ekoloških standarda u lancima snabdevanja, i dalje je u procesu usvajanja, potvrđeno je za Juropijen Vestern Balkans iz Evropske komisije, kojoj se portal obratio radi dodatnog pojašnjenja stava EU o projektu “Jadar” kompanije Rio Tinto.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je početkom decembra da je taj projekat „veoma dobra prilika za društveno-ekonomski razvoj Srbije, ukoliko se ispoštuju najviši ekološki standardi“.

“Pozdravljamo najavu Vlade Srbije da će primeniti najviše standarde ekološke zaštite kada je reč o ovom projektu. Podrška EU Srbiji uslovljena je njenim regulatornim okvirom i praksama koje su u potpunosti u skladu sa ekološkim praksama EU“, rekla je tada Pisonero.

Juropijen Vestern Balkans u međuvremenu je dobio dodatna pojašnjenja u vezi sa stavom EU o projektu “Jadar” i njegovom uticaju na životnu sredinu.

Kako nam je rečeno iz Brisela, Evropska komisija usvojila je u decembru 2020. predlog Uredbe o baterijama i otpadnim baterijama, koja će zahtevati od kompanija koje plasiraju na tržište EU baterije za električna vozila da se pridržavaju standarda vezanih za lance snabdevanja sirovinama, koji pokrivaju glavne društvene i ekološke rizike, kao što je rizik za vazduh, vodu, zemlju i biodiverzitet.

„Ti zahtevi, koji su razvijeni na osnovu smernica OECD, primenjivaće se na sve baterije koje se plasiraju na tržište Evropske unije, bez obzira na njihovo poreklo, uključujući i treće države, kao što je Srbija. Nastavićemo da pažljivo pratimo taj projekat“, rekao je zvaničnik EU za Juropijen Vestern balkans.

Uredba je, međutim, tek u proceduri usvajanja, navodi EWB i ističe da bi trebalo da jeusvoji Savet Evropske unije, koji čine ministri svih država članica, kao i Evropski parlament, au tom procesu može doći do izmena teksta.

Poslednja informacija o Uredbi je da se o njoj i dalje raspravlja u Savetu EU, u kojem je održano 13 video konferencija, a rasprave će se nastaviti i tokom narednih šest meseci, kada Savetom EU predsedava Francuska.

Zvaničnik EU rekao je za EWB da Unija pridaje veliki značaj i zagovara visoke zahteve održivosti za sve aktivnosti vezane za sirovine, od istraživanja, preko iskopavanja, obrade i trgovine do zatvaranja, imajući u vidu minimalizovanje ekoloških i društvenih otisaka projekata vezanih za sirovine.

Izvor EWB zaključio je da su inicijalni razgovori o strateškom partnerstvu sa Srbijom o kritičnim sirovinama i baterijama započeli, a da će se partnerstvo zasnivati na tri stuba, od kojih je jedan usklađivanje sa ekološkim standardima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari