Nova uredba o gradnji na Goliji 1Foto: Pixabay/NoName_13

Nacrt nove uredbe o zaštiti Parka prirode Golija je na javnoj raspravi. Prethodne sedmice o tom dokumentu se razgovaralo u dva grada i tri opštine u jugozapadnoj Srbiji.

Gradovi Kraljevo i Novi Pazar i opštine Raška, Ivanjica i Sjenica „sreću“ se i graniče na toj planini, čiji prostor zakonski treba da se definiše, pre nego što je, proguta sve intenzivnija divlja izgradnja.

Svih pet lokalnih samouprava tu planinu, vide kao veliki i nedovoljno iskorišćeni resurs. Njihov je turistički biser. I, svaka od njih do Golije je izgradila na desetine asfaltiranog puta.

Urbanistički još neuređena, po malo „divlja“. Dominira jugozapadnim delom zemlje i od „komšije preko puta“ Kopaonika, po površini, skoro dva puta je veća.
Za razliku od Kopaonika, Golija je tiha i spora u razvoju. Turistički putokazi prema njoj počeli su da se okreću pre nekoliko dcenija. Prvo su bez reda i preko reda stigli vikendaši, krenulo je postavljanje brvnara, pa zidanje velikih i malih kuća, a onda su stigle kafanice, koje su, ubrzo poćele da prerastaju u motele i hotele sa porodičnim imenima. Bez obzira na veliku izgradnju objekata, smeštajni kapaciteti su i dalje skromni, sa istim cenama u odnosu na druge turističke centre.

Da bi se spremila haotična izgradnja, novim aktom biće definisan režim zaštite gradnje u tri zaštićene zone. Zaštićeno područje je „neznatno povećano za oko 700 hektara“.

Od ukupne površine zaštićenog područja 58 odsto je u privatnoj a 42 odsto u državnoj svojini.

Na raspravi, koju je organizovalo Ministarstvo za zaštitu životne sredine, pojašnjeno je da su lokaliteti Orlov kamen i Okruglica uvedeni u prvi red zaštite i tu je zabranjena svaka izgradnja i svi radovi čija svrha nisu naučno- istraživački radovi. Novom uredbom malo je proširena druga zona, a najveće proširenje teritorije, više od 90 odsto, pripada trećoj zoni zaštite.

-Nacrt uredbe usaglašen je sa Zakonom o zaštiti priode i pojedini lokaliteti su prošireni zbog boljeg definisanja prostora. Lokalitet Odvraćenica je bio pod drugim režimom zaštite, a sada je u trećem stepenu gde se, u skladu sa Zakonom o ozakonjenju, dozvoljava gradnja, koja treba da bude usaglašena i sa prostornim planovima čije donošenje je obaveza lokalnih samouprava – pojasnila je Gordana Jančić, iz JP „Srbijašume“.

Nakon javnih rasprava, Novu uredbu o zaštiti Parka prirode Golije usvojiće Vlada Srbija. Nakon toga, svaka lokalna samouprava, na kojoj se taj Park prirode nalazi, treba da donese prostorni plan usaglašen sa novousvojenom uredbom „da se tačno zna, gde šta može da se gradi, a gde ne“.

Golija je u jesen 2001.godine proglašena Parkom prirode, a iste godine UNESCO ju je proglasio Rezrvatom biosfere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari