Realizacija sporazuma konzorcijuma vlasnika i hrvatske firme Agrokor o prodaji slovenačkog trgovinskog lanca Merkator hrvatskoj firmi opet je odložena, navodno za petnaestak dana.

Slovenački državni holding stopostotni vlasnik Nove ljubljanske banke, najvećeg udeličara Merkatora, izdejstvovao je odlaganje skupštine te banke, kako bi od njene uprave dobio i razmotrio sve detalje prodaje koja se razvlači već godinama. Konzorcijum vlasnika, među kojima su ključne poslovne banke u većinskom državnom vlasništvu, juna prošle godine je sa Agrokorom sklopio sporazum o prodaji 53 odsto firme, a februara 2014. i aneks tog sporazuma koji je trebalo da stupi na snagu do kraja ovog meseca.

Ovo odlaganje još jednom potvrđuje da će sukob slovenačke desnice i levice oko privatizacije firmi u državnom vlasništvu – ne samo Merkatora nego i slovenačkog Telekoma – biti ključna tema slovenačkih parlamentarnih izbora zakazanih za 13. jul. Kako će se na konačni ishod te borbe i izbora odraziti prošlonedeljno upućivanje na dvogodišnju kaznu zatvora glavne ličnosti desnice i opozicije, bivšeg premijera i ikone slovenačke borbe za samostalnost, Janeza Janše, predmet je različitih mišljenja slovenačkih analitičara, dok pravnici većinom smatraju da je na slovenačko pravosuđe pala ozbiljna senka, jer Janši nije pružena prilika da, makar po hitnom postupku, iskoristi sva pravna sredstva na žalbu.

Janez Janša je optužen da je primio mito u kupovini vojnih vozila od finske firme Patria i za to je osuđen na dve godine zatvora. Janšinu žalbu Ustavni sud Slovenije je odbio, jer prethodno nije iskoristio sve druge pravne mogućnosti, a Vrhovni sud Slovenije kome se zatim obratio sa zahtevom za zaštitu zakonitosti nije u regularnim rokovima uspeo da razmatra tu žalbu. Janšin tim nije tražio odlaganje izvršenja kazne do odluke suda, a Sud se za takvo rešenje nije odlučio po sopstvenoj inicijativi budući da se nije ni sastao. Tako da je u prošli petak Janša, u pratnji pristalica, dopao zatvora Dob na Marni.

Aktuelna slovenačka vlada u ostavci više puta je u ovo predizborno vreme podsetila da je Merkator već privatizovan i da je tu privatizaciju obavila slovenačka vlada, ali ne ova nego Vlada Janeza Janše, koji ostaje poslanički kandidat na izborima, da je zbog tada loše odabranog vlasnika Merkator dopao u ruke banaka, koje su doduše u državnom vlasništvu, ali da odlučivanje o prodaji njihovog udela u Merkatoru političkim dekretom ne bi bilo na mestu. Ipak, Vlada je sadašnje prodavce, odnosno Slovenački državni holding (SDH), pozvala na opreznost pri izboru novog vlasnika, a, sledeći zahteve slovenačkih sindikata, pozvala je SDH i da analizirajući rizike prodaje posebno uzme u obzir pitanje buduće zaposlenosti u najvećem slovenačkom trgovinskom lancu. U intervjuu Danasu, slovenačka premijerka Alenka Bratušek rekla je čak da ona Merkator ne bi prodavala, da već nije prodat.

Nestabilna akcija Merkatora u petak je izgubila, a prekjuče nešto dobila na vrednosti, ali ključne vlasnice te firme slovenačke Nova ljubljanska banka i Nova kreditna banka Maribor i posle vrlo skupe dokapitalizacije nisu izašle iz likvidnosnih problema niti je na vidiku njihov traženi strateški kupac, pa su svoje udele u Merkatoru prinuđene da prodaju tim pre što Evropska komisija, kako naročito podvlače mediji u zainteresovanoj Hrvatskoj, nije odobrila odlaganje prodaje tih banaka za bolja vremena. Zagrebački „Jutarnji list“ citira i šefa Sektora za poljoprivredu i industriju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Žila Metetela koji smatra da prodaja Merkatora Agrokoru nema alternativu, jer „Merkator krvari i ne vidi se način kojim bi se to krvarenje zaustavila ako se ništa ne preduzme“.

Pošto se u slovenačkim analizama sumnja u finansijsku sposobnost Agrokora da Merkatoru obezbedi razvoj, hrvatski list tvrdi da već citirani Metetel, navodno, ne vidi nikakav problem ni u finansijskoj konstrukciji celog posla. Analitičari su razmatrali mogućnost da sam Agrokor od svega digne ruke kad je Uprava Merkatora pre petnaestak dana zaključila sa bankama sporazum o reprogramu duga na šest godina i kao zalogu tog sporazuma stavila imovinu Merkatora vrednu oko milijardu evra, koju je Ivica Todorić navodno nameravao da proda i tako smanji zaduženost novonastale firme . Todorić je ugovorio da plati svaku akciju Merkatora 86 evra i firmu dokapitalizuje sa dodatnih 226 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari