Na prekjučerašnjoj sednici SO Leskovac izabran je 21 v.d. direktora u javnim, javno-komunalnim preduzećima i fondovima, kao novi upravni odbori. Promena je očekivana, ali su na početku sednici predstavnici DS-a ukazali da je i konstitutivna sednice SO bila nezakonita, pa je, prirodno, nezakonit i izbor novih rukovodilaca.

Na prekjučerašnjoj sednici SO Leskovac izabran je 21 v.d. direktora u javnim, javno-komunalnim preduzećima i fondovima, kao novi upravni odbori. Promena je očekivana, ali su na početku sednici predstavnici DS-a ukazali da je i konstitutivna sednice SO bila nezakonita, pa je, prirodno, nezakonit i izbor novih rukovodilaca. Skupštinska većina koju čine SRS, SPS, DSS – NS i Socijaldemokratija su, međutim, ocenili da nova vlast ima prava da postavlja direktore, kao što je činila i prethodna lokalna samouprava.
Novi v.d. direktora su: JP Direkcija za urbanizam i izgradnju – Staniša Ristić (SRS), JKP Vodovod – Zoran Stojanovića (SPS), JKP Komunalac – Dragan Milenković (SRS), JKP Vučje – Zoran Mihajlović (SRS), JP Parking servis – Dragan Prokić (SRS), JP Dom – Lidija Stanković (SPS), SRS Dubočica – Aleksandar Đurović (SPS), JP Radio Leskovac – Olgica Petrović (SPS), Turistička organizacija – Žikica Nestorović (SPS), Narodni muzej – Jovica Đorđević (SPS), Istorijski arhiv – Nebojša Ivanović (SPS), Dom kulture Vučje – Novica Živković (SRS), Dom kulture Pečenjevce – Biljana Pavlović (SRS), Dom kulture Roma – Vladimir Amidžić (SRS), Fond za razvoj – Bojan Tojaga (SRS), Garancijski fond – Nataša Trajković (SRS), Fond za podsticaj razvoja poljoprivrede – Nebojša Krstić (SRS), Fond za dodelu stipendija – Dragan Arsić (SRS), Opštinski javni pravobranilac – Saša Stojanović (SRS), zamenik opštinskog javnog pravobranioca – Nenad Jović (DSS). Pojedini direktori, kao što je slučaj sa Narodnom bibliotekom, Kulturnim centrom i Narodnim pozorištem, inače pripadnici vladajućih stranaka, nisu smenjeni. Narednih nedelja se očekuju kadrovske promene u još jednom broju javnih preduzeća, ali i imenovanje načelnka opštinskih uprava.
– Upozoravamo da ovu sednicu lokalnog parlamenta treba odložiti dok Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu ne oceni da li je prethodna, konstitutivna sednica, bila legalna. Mi smo uputili zahtev da se to preispita, jer je ta sednica trajala do duboko u noć, što je u suprotnosti sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, a nije u skladu ni sa Ustavom – rekao je Živojin Stanković, šef Odborničke grupe DS-a u SO Leskovac.
Živojin Stefanović, predsednik SO Leskovac, inače čelnik leskovačkih socijalista, takav stav DS-a ocenio je kao čista opstrukcija, rekavši da skupštinska većina može da odluči kada će i do koliko sati da zaseda.
Iz DS-a su takođe bili protiv smene direktora, jer smatraju da su radili po zakonu, a odbornik DSS-a Dragan Savić, koji je do pre godinu dana bio u SO predstavnik Demokratske stranke, tražio je da se pokrene odgovornost protiv donedavnog predsednika opštine dr Vladana Marinkovića zbog višemesečnog neplaćanja ličnih dohodaka i doprinosa radnicima Sportskog centra. Zbog tog nemara, kaže Savić, SO je morala da plati kaznu od dva miliona dinara.
Inače, odbornici DS, G17 plus i SNS-a napustili su sednicu SO, pa su sve odluke o izboru direktora i upravnih odbora donete jednoglasno i bez ikakve rasprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari