Novoizabrana vlast u Trgovištu formiraće novu komisiju za procenu štete od poplavnog talasa koji je ovu opštinu zahvatio 15. maja. Pre nego što će biti smenjeni predsednik opštine Vlasta Petrović (G17 plus) i predsednik skupštine Radoslav Jordanović (SPS), registrovano je 450 zahteva za pružanje pomoći.


Meštani su do sada dobijali pomoć u hrani i tehničkoj robi, dok su novčane odštete bile simbolične.

– Šteta još uvek nije procenjena, otkupljivačima je izvesno da je ova sezona propala. Izdržavamo desetočlanu porodicu od otkupa i prerade pečuraka, a angažujemo i tridesetak radnika u sezoni, oni dolaze, traže posao, ali nam je sve uništeno, i ne radimo, propalo je sve što smo stekli – kaže otkupljivač sezonskog voća i povrća Aleksandar Stošić.

– Imamo problem, ili zahtevi nisu u skladu sa radom komisije za procenu štete, ili komisija nije dostavila podatke za ta domaćinstva – rekao je novi predsednik opštine Trgovište Darko Tomić. Meštanima je podeljeno 50 šporeta, više tona hrane, brašna, ulja.. U magacinu više nema hrane, ostala je garderoba i građevinski materijal. U toku su građevinski radovi na putu ka Kozjem dolu, kao i pregradnog zida na reci Tripušnici gde se nalazi potencijalno klizište.

U akciji pomoći stanovništvu nerazvijene opštine Trgovište do sada je upućeno oko stotinu tona hrane, odeće, obuće i tehničke robe. Novčana pomoć se procenjuje na više od 30 miliona dinara, ali ona očigledno sporo stiže do najugroženijih stanovnika. Na ovom području živi nešto više od pet hiljada stanovnika, a u samom Trgovištu radi jedino pogon Kompanije „Simpo“ koji proizvodi dečje krevetiće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari