Nova železnička stanica u Sremskim Karlovcima pretvorena u ruglo: Čistačica dala otkaz jer je nisu plaćali, toaleti neupotrebljivi, smeće raznosi vetar (VIDEO) 1Foto: Danas/A. L.

Nova železnička stanica u Sremskim Karlovcima sagrađena u okviru projekta gradnje brze pruge Beograd – Novi Sad postala je ruglo zbog zapuštenosti i neodržavanja higijene.

Smeće na sve strane, kante iz kojih preliva otpad, potpuno neupotrebljiv toalet iz kog se sliva urin, spolja obrasla trava; slika je kako su je najavljivali, jedne od najlepših stanica u Srbiji otvorene pre samo dve godine.

Marko Jakovljev iz Sremskih Karlovaca kaže da je ostao zatečen sa onim šta je video kada je došao po ćerku na stanicu.

Kako ističe, unutra u objektu postoje jedino čuvari koji rade u smenama. Oni su i čistili smeće poslednjih meseci kada bi se baš nakupilo, ali sada je situacija postala neizdrživa.

– Kako sam saznao, čistačica koja je održavala higijenu bila je tu na početku, ali pošto je nisu plaćali dala je otkaz. Stanicu sada niko ne čisti, ali ni ne održava travnjake oko nje koji su zapušteni. Čuvari su čistili smeće koliko su mogli, što svakako nije njihov posao – kaže on.

Toalet je objašnjava neupotrebljiv, jer ako uđete unutra „dočekuje vas užas“. Stanica je obično prazna, a na šalteru stoji obaveštenje da se karte kupuju u vozu, te red vožnje.

Kako ističu Karlovčani, opština je ušminkana prošle nedelje pred dolazak čelnika Srpske napredne stranke povodom obeležavanja godišnjice Majske skupštine.

Od tada, čak više ne viđaju ni pse lutalice koji su izgleda sklonjeni sa ulica kako se ne bi ružila slika jednog od najlepših i istorijski najznačajnijih mesta u Srbiji. No, niko se izgleda nije setio stanice.

Nova železnička stanica u Sremskim Karlovcima pretvorena u ruglo: Čistačica dala otkaz jer je nisu plaćali, toaleti neupotrebljivi, smeće raznosi vetar (VIDEO) 2
Foto: Danas/A. L.

Kažu i da su se obraćali preduzeću „Infrastruktura železnice Srbije“, ali da odgovor još čekaju. Situacija se pogoršala kako svedoče u poslednjih mesec dana.

Šefovi koji se brinu o ovoj stanici nalaze se u železničkoj stanici u Petrovaradinu, ali kako kažu Karlovčani, ni od njih nisu dobili nikakve konkretne odgovore.

– Tragao sam prvo čija je nadležnost održavanja stanice i slao pritužbe na pet mejlova, ali još ništa nije rešeno, čekam odgovor. Ovih dana vetar raznosi sve to smeće oko stanice i rekao bih da situacija nije katastrofalna, ali je blizu. Svaki dan putujem na posao i tu su unutra jedino čuvari koji ne mogu ništa da vam pomognu kada vam trebaju informacije da li voz možda kasni. Znaju ono što i mi, odnosno red vožnje koji stoji na papiru. Opet, ne razumem ni građane koji vide pretrpanu kantu i bace smeće pored – rekao je ovaj Karlovčanin.

Sremski Karlovci jedno su od turistički najzanimljivijih mesta u Srbiji, čime se diče, i ovakva stanica ne bi trebalo da dočeka turiste kada dolaze vozom iz Beograda ili Novog Sada, dodaje ovaj Karlovčanin.

Inače, nova železnička stanica jedna je od najmodernijih u Srbiji. Prizemna je zgrada i zauzima površinu od 284 metra kvadratnih, a u njoj osim delova namenjenih za rad same stanice, kao što su prostorije za šefa i otpravnika stanice, tehničkih i pomoćnik prostorija, nalaze i hol, čekaonica, blagajna, kao i toaleti.

Odgovore na pitanja kada će biti ova stanica biti očišćena i uređena potražili smo na adresi „Instrastruktura železnice Srbije“ i objavićemo ih čim ih dobijemo.

Stara želenička stanica postala spomenik kulture

Stara železnička stanica u Sremskim Karlovcima koja se nalazi pored nove, proglašena je za spomenik kulture i čeka se njena obnova i buduća namena. Ova stanica nije rekonstruisana u okviru izgradnje brze pruge. Dosadašnji predlog bio je da ona jednog dana postane centar za turiste, odnosno ispostava Turističke organizacije. Na ovoj stanici snimani su neki od kultnih domaćih filmova poput „Tito i ja“ i „Varljivo leto 68“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari