Novi dom danas će dobiti 11 izbeglih i raseljenih porodica koje žive u kolektivnom centru Karataš u Kladovu, tri takve porodice koje žive u privatnom smeštaju i tri socijalno ugrožene porodice iz samog Kladova.


Ovih 17 porodica krov nad glavom i stanove opremljene osnovnim potrepštinama, dobiće u zgradi za socijalno ugrožene u ovom podunavskom gradu, a svečanom otvaranju ovog objekta kako je najavljeno, prisustvovaće danas i ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik, ambasadorka Danske Mete Nilsen, predsednik opštine Kladovo Dejan Nikolić, komesar za izbeglice Vladimir Cucić, Kristen Stek iz Danskog saveta i i šef kancelarije UNHCR Eduardo Arboleda. Kamen temeljac za ovaj objekat položen je proletos, a vrednost projekta je oko 400 hiljada dolara. Finansirao ga je Biro za populaciju, izbeglice i migracije Stejt departmenta, a sproveo ga je Danski savet za izbeglice uz podršku Komesarijata za izbeglice Srbije.

Cilj projekta je da se pruži podrška u poboljšanju uslova života i obezbeđenje trajnog stambenog rešenja izbeglim i raseljenim licima, a u skladu sa nacionalnom strategijom za rešavanje pitanja izbeglica i raseljenih lica. Vlasnik zgrade je Republika Srbija, a opština Kladovo, koja je dala zemljište i obezbedila infrastrukturu, biti korisnik zgrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari