Životi ove dece su spaseni zahvaljujući Amber Alertu 1Foto: Pixabay/SplitShire

Zahvaljujući Amber Alertu, sistemu koji se aktivira nakon prijave nestanka deteta tako da šira javnost bude obaveštena da je u toku potraga za mališanom, širom sveta je pronađeno 1.085 dece, a neke od priča koje su pratile njihove teške sudbine od trenutka kada se prijavi nestanak mališana, pa sve do momenta kada se ponovo nađu na sigurnom, odgovaraju scenarijima holivudskih filmova.

Krajem novembra u Tenesiju u Sjedinjenim Američkim Državama prijavljen je nestanak trogodišnjeg dečaka i njegovog rođaka, tinejdžera. Majka deteta (3) prijavila je da ga Džejkob Kler, dečakov otac, nije vratio nakon ugovorene posete, tako da su sve policijske snage bile uključene u potragu za decom, a zahvaljujući Amber Alertu njihove fotografije su bile široko dostupne.

Jedna meštanka Dejna Pojnta prijavila je policiji da je, dok je vozila svoju decu u školu, primetila dečake koje odgovaraju opisu.

“Samo morate da verujete svom instinktu i tom osećaju kada vidite ovakve stvari, jer ja zamalo nisam reagovala na to”, rekla je Džulija, naglašavajući da bi volela da neko sutra njenu decu tako primeti.

Policija je odmah izašla na lice mesta i priveli su Džejkoba Kleria zbog teške otmice, saopštio je šerif okruga Orindž Don Barns na konferenciji za novinare.

Zahvaljujući Amber Alertu shvatio da čuva oteto dete

Dvogodišnjeg Ronija kidnapovala je njegova 65-godišnja baka po majci, koja je, zajedno sa saučesnikom, napala i uspela da savlada Ronijevu majku. Međutim, kada je Ronija (2) poverila na čuvanje porodičnom prijatelju Džonu Tuongu, nije ni slutila da će se njen pakleni plan srušiti upravo zahvaljujući Amber Alertu.

Džon, koji je trebalo da pričuva dete, nije ni slutio da se iza svega krije otmica, već je verovao da čini uslugu time što će pričuvati sina svog zeta. Sledećeg jutra na svom telefonu video je upozorenje, takozvani Amber Alert i shvatio da dete čiji se lik i podaci nalaze na ekranu spava u susednoj sobi.

Odmah je pozvao policiju i Roni se vratio svojoj kući bezbedno.

Naoružana majka otela dete (6)

Kanadska policija saopštila je 25. januara ove godine da se traga za šestogodišnjim dečakom i njegovom majkom (33). Žena je istog dana dečaka odvela iz kuće oko 6.00 ujutru i otišla u nepoznatom pravcu.

Policija je saopštila i da žena nema starateljstvo nad detetom i da je porodica zabrinuta za njegovu bezbednost, navodeći da je verovatno i naoružana. Odmah se oglasio i Amber Alert sa njihovim fotografijama i podacima i majka i dete su pronađeni istog dana – najpre njihovo terensko vozilo, a zatim i oni nedaleko od tog mesta.

Spasile dete iz ukradenog vozila

Devetnaestogodišnje Nejv Dov i Tejona Veb vozile su se Ist Sajdom u trenutku kada se na Tejoninom telefonu pojavio Amber Alert sa fotografijom četvoromesečnog deteta koje je kidnapovano kada je automobil u kom se nalazilo ukraden. Baš u tom trenutku Tejona je prikačila svoj telefon na punjač i ugledala obaveštenje.

U blizini Ohajo avenije ugledale su terensko vozilo koje je ličilo da ukraden kamionet sa Amber Alerta i odlučile su da provere. Prišunjale su se automobilu, otvorile vrata i ugledale bebu po imenu Alfa Kamara na zadnjem sedištu.

“Samo smo vrisnule: O, bože, upravo smo pronašle otetu bebu!”, izjavile su za lokalne medije.

Bebina majka Borofa B. Kamara prijavila je ranije da je kobnog dana dovezla dete u vrtić. Kako je ispričala, na par minuta je ostavila automobil bez nadzora, a u njemu i dete, što su dvojica muškaraca iskoristili i odvezli ga u nepoznatom pravcu.

“Videla sam kada sam se parkirala da su iza mene u svom automobilu ali sam mislila da su došli da dovedu dete u vrtić”, ispričala je majka policiji.

Direktor obdaništa pozvao je policiju i tada je izdat i Amber Alert sa podacima mališana, zahvaljujući kom je dete prepoznato i odvedeno na sigurno.

Otmičarima se pokvario automobil, policajci prepoznali dete sa Amber Alerta

Nakon što su trogodišnju Liu i četvorogodišnjeg Džordana oteli rođaci njihove majke, kidnaperima se pokvario kamper nasred auto-puta. Dva policajca su se zaustavili da pomognu kamperima oko kvara, a onda su u vozilu uočili i dete čiju su fotografiju prethodno videli na Amber Alert upozorenju za nestalu decu.

Dete je, srećom, vraćeno na bezbedno, a mediji pojašnjavaju da je ovaj slučaj dokaz da Amber Alert obaveštenja nisu namenjena samo građanima, već i drugim službenim licima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari