Privredno društvo Termoelektrane i kopovi Kostolac, kao jedan od prioriteta svog angažovanja, prihvata aktivnosti na sanaciji pepelišta ali će dinamika realizacije tog procesa zavisiti od materijalnih sredstava. Ovo je navedeno nedavno kada je stručnoj javnosti prezentiran projekat i čitav set budućih aktivnosti na pepelištima „Ćirikovac“ i „Srednje kostolačko ostrvo“, koji su u prioritetu ekoloških aktivnosti kompanije.


Otvarajući prezentaciju, Milutin Stanković direktor Proizvodno-tehničkih poslova u Kostolcu je podsetio da je problem deponije pepela jedan od prioriteta kompanije koja se zalaže za primenu ekoloških standarda. Pepelište „Srednje kostolačko ostrvo“ je pred zatvaranjem a nedavno razvejavanje pepela na Stari Kostolac je ozbiljan razlog za ubrzavanje poslova na trajnom zatvaranju i rekultivaciji kaseta. -Po našim planovima, u 2013. godini zapunjavamo kasetu B na „Srednjem kostolačkom ostrvu“, kaseta A je već završila svoj rad, a otvaramo i stvaramo prostor na dosadašnjoj rezervnoj kaseti C. U 2015. godini već planiramo da bude kompletno zatvorena stara deponija pepela. Ovi radovi koštaju nešto više od 2 milijarde dinara, rekao je Milutin Stanković.

O planovima radova na staroj deponiji, čije se zatvaranje planira, govorili su predstavnici Rudarskog instituta iz Beograda, Milan Žugić, Dijana Vlajić i Pavle Stepanović. Ovaj stručni tim je takođe održao prezentaciju o budućim radovima na novom pepelištu u Ćirikovcu, koje je projektovano sa visokim stepenom zaštite životne sredine. Zatvaranje stare deponije pepela u Starom Kostolcu biće urađeno u skladu sa propisima i zakonima, naglasio je Milan Žugić iz Rudarskog instituta: -Koncepcija zatvaranja deponije je ispoštovala zahteve i ograničenja, važeću zakonsku regulativu iz oblasti odlaganja otpada, paralelnost rada deponije i procesa njenog zatvaranja, brzo rešavanje problema razvejavanja pepela posebno kasete A, kao i faznost izvođenja, obzirom na velika finansijska ulaganja. Sredstva koja su odobrena za ove namene čine samo 20 odsto od finansijskih ulaganja koje ovaj plan predviđa, tako da predstoji i prikupljanje ostatka neophodne sume.

Aleksandra Čanak, iz Sektora za ekologiju EPS-a, istakla je da se deponija pepela u Starom Kostolcu nalazi u Dunavskoj zoni, što za posledicu ima visok nivo zainteresovanosti i evropske regije. Deponija pepela u Starom Kostolcu je dugogodišnji problem, nasleđen iz prethodnih decenija, istakao je Milutin Stanković, dok se novo pepelište u Ćirikovcu koncipira u skladu sa svim standardima Evropske unije, sa zaštitnim folijama i svim onim radovima koji su predviđeni za takve vrste deponija. Brojne delegacije, koje su posetile PD TE – KO Kostolac, imale su priliku da se na licu mesta uvere da deponija pepela u Ćirikovcu jeste urađena po standardima, a da se problem klizišta na ovom lokalitetu uspešno sanira. U toku je i investiciona aktivnost na povezivanju blokova TE Kostolac A na sistem transporta pepela gustom hidromešavinom na novu deponiju u Ćirikovcu što će stvoriti uslove i za zatvaranje stare deponije pepela, naglasio je savetnik direktora za tehnička pitanja Desimir Stević: -Problem razvejavanja pepela sa deponije u Starom Kostolcu biće rešen. Ova stara deponija biće trajno zatvorena, a pepeo iz TE „Kostolac A“ biće transportovan na novu deponiju u Ćirikovcu, savremenom tehnologijom u vidu guste hidromešavine. Da bi sve ovo mogli da realizujemo, sada vršimo pripreme na ćirikovačkoj deponiji. Termoenergija može imati i negativne efekte po prirodnu sredinu i zato se mora uvek istaći da energetika i ekologija predstavljaju naše imperative. Nekadašnja tehnologija je podrazumevala retku hidromešavinu dok novi pristup, baziran na gustoj hidromešavini predstavlja veliki korak u ekološkom napretku naše kompanije. Na kraju treba istaknuti da je sam projekat ili grupa projekata na rešavanju pitanja daljeg odlaganja pepela i šljake i njenog deponovanja iz Termoelektrana Kostolac A, ključna ekološka aktivnost kompanije. Istina, ograničena sredstva koja nisu dovoljna za realizaciju svih projekata jeste glavni razlog za sporost u rešavanju ovog pitanja. U naredne dve godine treba obezbediti blizu dve milijarde dinara za realizaciju poduhvata na zatvaranju „Srednjeg kostolačkog ostrva“ i dalje odlaganje supstrata na deponiju u Ćirikovcu.

Posvećeni rešavanju ekoloških problema

Tokom ove godine planirano je da se 11 hektara na staroj deponiji trajno zatvori. Nakon prezentacije, organizovan je i obilazak deponije pepela u Ćirikovcu, kada se prisutnima obratio i zamenik direktora PD „TE – KO Kostolac“, Aleksandar Jovanović: -Naša kompanija ulaže velike napore da bude društveno odgovorno preduzeće, a naša namera je da svojim radom ne ugrožavamo ni životnu sredinu ni normalno funkcionisanje lokalnog stanovništva. Daćemo sve od sebe da u narednom periodu, pepelište „Srednje kostolačko ostrvo“ ne predstavlja ekološko žarište koje povremeno prouzrokuje probleme ljudima i prirodi. Mi smo i ovom prezentacijom završenog projekta pokazali ozbiljnost u nameri da se problem reši. Činimo napore da obezbedimo značajniju realizaciju čitavog projekta, što u sadašnjim ekonomskim uslovima nije lak posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari