Poslednja sednica Skupštine grada Požarevca pred letnju pauzu, kojom je predsedavao Miomir Ilić, kao i uvek kada je o novcu reč, obilovala je suprotstavljenim mišljenjima odbornika opozicije i koalicije stranaka koje vrše lokalnu vlast. Najviše su se zadržali na prvoj tački dnevnog reda, zapravo, odluci o završnom računu budžeta grada za 2010. godinu. Inače, ukupno ostvareni prihodi u protekloj godini iznosili su dve milijarde dinara, dok su rashodi iznosili 1,9 milijarde. Prenos sredstava bila je glavna tema skupštinske rasprave.


Predstavnici opozicije u lokalnom parlamentu kritikovali su način trošenja novca kao i prenošenje sredstava naročito kada je reč o Fondu za zaštitu životne sredine. Šef odborničke grupe DSS, Slavoljub Matić, istakao je da će novac koji se prenosi služiti za radove u izbornoj kampanji. On je rekao da se novac ne troši za nastup Požarevca na tržištu, što bi omogućilo nova radna mesta, već za „puko šminkanje grada“. – Odgovornost je grada i investicionih preduzeća to što je 770 miliona preneto iz prethodne u tekuću godinu. Naša je obaveza da skidamo namete privredi i podstičemo privatnike da otvaraju nova radna mesta, a ne da samo uređujemo grad, rekao je Matić, čija odbornička grupa nije glasala za odluku o završnom računu budžeta, zbog toga, kako je rekao, što je lokalna samouprava iskazala neefikasnost u 2010. godini. Čelnik odborničke grupe Srpske radikalne stranke, Saša Valjarević, istakao je neefikasnost u radu i kritikovao, kako je rekao, partijski sistem dobijanja radnih mesta. On je dodao da grad nema kapitalne investicije.

Na kritike je odgovorio gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević istakavšio da realizacija sredstava iz fondova ne zavisi od njih samih već da je ona usporena u javnim preduzećima. – Kada je o kapitalnim investicijama reč, ima ih dosta, a pomenuću samo fekalni i kišni kolektor u ulici Knez Milošev venac, zapadni kolektor, izgradnju novog vrtića, nasip u Starom Kostolcu, širenje toplifikacije, zamenu azbestnog cevovoda i druga ulaganja, rekao je Milosavljević. Inače, gradonačelnik je na slične primedbe u mnogim prilikama već konstatovao da su to investicijije koje, pored zapošljavanja ljudi i mehanizacije kroz angažovanje građevinske operative, donose dobrobit svim građanima a njihova visina, izražena procentualno u odnosu na ukupna budžetska sredstva, je na nivou standarda koji važe u razvijenim zemljama Evrope. Grad se ne uređuje samo u centru, gde se ulaže samo šest odsto od ukupnog budžeta, dok se 94 odsto izdvaja za ulaganja na periferiji, seoskim naseljima i Kostolcu.

Kao dopunska tačka usvojena je i odluka o kupovini Barutane od Ministrastva odbrane Republike Srbije za potrebe proširenja Novog groblja. Saša Isaković, odbornik DSS, kritikovao je cenu od 30 hiljada evra, na koliko je Republička uprava javnih prihoda, kao jedini zakonski procenitelj, procenila ovo zemljište, a to je, prema rečima gradonačelnika, procena na koju se ne može uticati te da je kupovina ovog prostora urgentna. On je dodao da se kupovina ovog zemljišta može izvršiti tako što bi Grad ponudio Vojsci jedan stan koji je u vlasništvu lokalne samouprave ili platiti cena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari