Najbolji svetski teniser Novak Đoković potvrdio je zašto se nalazi na prvom mestu ATP liste i najavio da će tamo verovatno ostati još dosta dugo. U pravom sudaru titana, u finalu Australijan opena koje je trajalo nešto manje od šest sati, Novak je prešao dug i naporan put, ali je na kraju uspeo da ostvari cilj i pobedi Rafaela Nadala sa 3:2 (5:7, 6:4, 6:2, 6:7, 7:5).


Meč je završen sat i po posle ponoći po lokalnom vremenu, nakon borbe preko svih limita. Mogao je Đoković da reši duel znatno ranije da je u četvrtom setu iskoristio bar jednu od tri brejk lopte pri rezultatu 4:4 u tom delu i gre. Međutim, Španac se odbranio, uspravio i zadao udarac za produžetak teniskog klasika. Drama je nastavljena u odlučujućem setu, u kojem je Đoković najpre izgubio svoj servis, ali se odmah i vratio u igru. Presudni momenat dogodio se u 11. gemu kada je Novak ponovo oduzeo servis rivalu i onda u narednom gemu rezervisao petu titulu osvajača grend slem trofeja.

Bio je ovo sedmi uzastopni poraz Nadala od Đokovića u finalima, a treći zaredom na grend slem turnirima, posle Vimbldona i US opena. Na Rod Lejver areni Đoković sada ima „tri od tri“, pošto je 2008. u savladao Žo-Vilfreda Congu, a prošle godine Endija Mareja.

Novak: Svaki meč sa Rafom je sjajan

– Rafa je jedan od najboljih tenisera ikada. Hvala ti na ovoj predstavi, nije moglo da se dogodi da obojica budemo pobednici, ali iskreno ti želim sve najbolje u nastavku sezone i nadam se da ćemo imati još mnogo mečeva u budućnosti, jer je svaki sjajan. Hvala i tvojoj i mojoj ekipi. Hvala svima koji me prate kroz karijeru i život, sve ovo ne bi bilo moguće bez vas, hvala vam od srca – istakao je Novak vidno iscrpljen posle meča.

Rafael Nadal: Nezaboravni dueli

– Igrati protiv Novaka je svaki put fantastična stvar, biti na terenu i boriti se protiv takvog sportiste i zvezde kakav je on je uvek nezaboravno. Čestitam njemu i njegovom timu na ovom fantastičnom meču – iskren je bio Nadal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari