Polufinale ovogodišnjeg Vimbldona u singl konkurenciji proći će bez srpskih tenisera, jer je četvrti nosilac na turniru Novak Đoković poražen od Nemca Tomija Hasa rezultatom 1:3 (5:7, 6:7, 6:4, 3:6).

Prvi set je započeo sigurnim servisima oba tenisera, a Đoković je dozvolio protivniku da mu oduzme servis u najgorem trenutku, pri rezultatu 5:5. Posle toga je imao samo jednu priliku da uzvrati, ali nije bio ni blizu uspeha. Has je bio praktično nepogrešiv kada je ubacio prvi servis, dok je Novak imao više neiznuđenih grešaka. U pojedinim trenucima je pravio loše procene na mreži i to ga je na kraju koštalo gubitka seta, konačnim rezultatom 5:7 za Nemca.

Drugi set je imao tok identičan prvom. Nije bilo prilika za brejk, a Has je bio za nijansu ubedljiviji na svoj servis. Novak je servirao za vođstvo od 6:5, poveo sa 30:15, ali je posle poena za Hasa potpuno stao. Greškom mu je poklonio brejk loptu, a onda pod psihološkim pritiskom ishitreno krenuo na mrežu, gde ga je protivnik lako kaznio – 5:6. Međutim, Beograđanin brzo vraća brejk i drugi set dobija najneizvesniju moguću završnicu u taj-brejku. Ni tri vezane set lopte nisu Novaku bile dovoljne. Kod prve dve mu Has nije dao šansu snažnim i preciznim servisom, zatim je Đokoviću stao prvi servis i sa tako poljuljanim samopouzdanjem izgubio je još tri poena, za konačnih 6:8 u ekstra setu.

U trećem setu Đoković je pokazao zašto je u vrhu svetskog tenisa. Has je dobro počeo set, a Đoković pravi brejk tek kod rezultata 4:3. Bilo mu je to sasvim dovoljno da produži meč najmanje na još jedan set. Rutinski je odservirao naredna dva gema za 1:2 u setovima, a treći je dobio rezultatom 6:4.

U četvrtom i odlučujućem setu Has je nastavio svoju dominaciju nad Đokovićem kada su u pitanju mečevi na travi. Nemac je sa jednim brejkom došao do osetne prednosti sredinom četvrtog seta, a zatim je sigurnim servisima samo „overio“ oduzeti gem Đokoviću i na kraju zasluženo slavio i u ovom setu rezultatom 3:6.

Rezultati muškog četvrtfinala:

Lejton Hjuit – Endi Rodik 6:3, 6:7, 7:6, 4:6, 6:4

Endi Marej – Huan Karlos Ferero 7:5, 6:3, 6:2

Rodžer Federer – Ivo Karlović 6:3, 7:5, 7:6

Novak Đoković – Tomi Has 5:7, 6:7, 6:4, 3:6

„Grip“ među teniserima

Trojica učesnika Vimbldona, Slovaci Mihael Mertinak i Filip Polašek, kao i Amerikanac Trevis Perot, zaraženi su „meksičkim gripom“. Ova vest stigla je od organizatora Vimbldona dan pošto je potvrđeno da su nekoliko dečaka i devojčica koji donose peškire igračima udaljeni sa turnira jer su imali simptome H1N1 gripa.

Sestre Vilijams pobeđuju i u dublu

Serena i Venus Vilijams lako su u osmini finala savladale Amerikanku Vaniu King i Nemicu Anu-Lenu Grunfild rezultatom 2:0 (6:2, 7:5). Sledeći mečevi „crnih kraljica belog sporta“ igraju se u okviru polufinala u singlu i četvrtfinala u dubl konkurenciji. U polufinalu singla Serena danas igra protiv Dementijeve, a Venus protiv Safine, a u dublu će im protivnice biti Karla Blek iz Zimbabvea i Liezel Huber iz Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari