Drugi svetski teniser Novak Đoković porazom u polufinalu od Mihaila Južnjeg završio je takmičenje na ATP turniru u Roterdamu. Ruski teniser je i pre tri godine na istom mestu i u isto vreme sprečio srpskog igrača da se bori za trofej u poslednjem meču na turniru.

Pre duela sa Južnjim činilo se da Đoković ima sve uslove da mu se „osveti“ i tako onemogući da izjednači u međusobnim pobedama na 3:3. Srbin je na terenu u Roterdamu do polufinalnog meča proveo samo 145 minuta, igrajući protiv Ukrajinca Sergija Stahovskog i Švajcarca Marka Kjudinelija, dok mu je Nemac Florijan Majer predao bez borbe duel u prethodnoj rundi. Za to vreme, Južnji je igrao osam iscrpljujućih setova, od čega su dva rešena u taj-brejku, i na megdan Novaku došao posle izuzetno napornog meča protiv Francuza Gaela Monfisa. Međutim, iako je odmarao jedan dan više u odnosu na svog rivala, Đoković je pokazao iste slabosti kao i na prvom Grend slemu sezone u Melburnu kada se sapleo o prvu ozbiljniju prepreku.

Na početku godine čini se da Đokoviću nedostaje svežine i hrabrosti u važnim trenucima. Činjenica je da je njegov trenutni plasman najbolji u karijeri, ali je takođe jasno da je takav sled okolnosti mnogo više zasluga nekih drugih tenisera (Marej, Nadal), nego njegovih odličnih partija.

Nije poraz protiv 20. tenisera sveta bio ubedljiv jer se u oba seta igrao taj-brejk, ali baš je to deo igre u kome je Đoković prethodnih godina pokazivao zrelost, smirenost, posebno nadahnuće… Nikako nije vreme za kritike, ali možda je za prst na čelo. Sezona se zahuktava, a zbog jako dobrih rezultata prošle godine Novak će braniti mnogo bodova ove sezone, a igra koju trenutno prikazuje ne uliva poverenje da se njihova cifra neće smanjivati. Prvog vikenda u martu srpski Dejvis tim ugostiće Amerikance u Areni, a publika najviše očekuje upravo od svog najboljeg igrača svih vremena. Nije Đokoviću prvi put da se nalazi u krizi rezultata, a svaki trenutni minus znao je da pretvori u nove pobede i trofeje. Javnost u Srbiji veruje da će tako biti i ovog puta.

U finalu turnira u Roterdamu Šveđanin Robin Soderling savladao je pomenutog Južnjeg, i tako osvojio 277. 000 evra i 500 ATP poena.

Zimonjić i Nestor odbranili trofej

Srpsko-kanadska kombinacija Nenad Zimonjić i Danijel Nestor odbranila je titulu najboljeg na turniru u Roterdamu u konkurenciji dublova pošto je u finalu savladala švedsko-australijski dvojac Simon Aspelin i Pol Henli sa 2:1, po setovima 6:4, 4:6 i 10:7. Ovo je za Zimonjića i Nestora drugi ovogodišnji trofej, pošto su trijumfovali i u Sidneju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari