Novak Đoković upisao je i drugu pobedu na završnom Mastersu sezone u Londonu savladavši ljubimca domaće publike Endija Mareja posle preokreta sa 2:1 (4:6, 6:3, 7:5). Posle sinoćne pobede Tomaša Berdiha od 2:1 (7:5, 3:6, 6:1) nad Žo-Vilfredom Congom, Novaku će u sutrašnjem duelu sa češkim teniserom biti neophodno da osvoji samo jedan set kako bi se sigurno našao u polufinalu.


Britanac je nošen publikom bolje ušao u meč pa je već u prvom gemu iskoristio greške našeg tenisera, napravio brejk, a potom i potvrdio gem prednosti za 2:0. Da će ovo biti dug i neizvestan meč videlo se u narednim gemovima s obzirom na to da su igrači čvrsto čuvali svoj servis, odnosno Novak je tek u šestom gemu uspeo da osvoji makar jedan poen na Marejev servis. Siguran početni udarac i dobra kretnja omogućili su trećem teniseru sveta da sačuva početnu prednost i potom osvoji prvi set (6:4).

Da je spreman na veliki preokret, na razočaranje velike većine u londonskoj O2 areni, Đoković je stavio do znanja na samom startu drugog seta. Pojačao je ritam i naterao Mareja na znatno veći broj grešaka čime su zamenili uloge na terenu. Tako je u prvom naletu Britanca sigurno sačuvao svoj servis gem, potom i spasao brejk loptu, a onda i napravio svoj prvi brejk na meču i poveo sa 4:2. Sigurna igra, po uzoru na Mareja iz prvog seta, doneli su Novaku set (6:3) pa je meč otišao u odlučujući treći period.

Poljuljanog Mareja Đoković je nastavio da pritiska sigurnim servisom, riternima i kontrolisanom razmenom u dugim poenima, što mu je donelo novi brejk i prednost od 2:1. Imao je Novak brejk lopte i na sledeća dva servis gema dobrog poznanika, ali je domaći igrač uspevao da se spasi i produži meč. To se srpskom asu osvetilo već u narednom gemu kada je Endi Marej došao do dve brejk lopte, iskoristio drugu i izjednačio (4:4), a potom i prekokrenuo na 5:4. Novak je bio na ivici poraza, ali je ipak još jednom izjednačio. Potom je došao do dve brejk lopte, iskoristio drugu i servirao za set. Da serveri nemaju koncentraciju u trećem setu pokazalo se još jednom kada je Marej imao dve brejk lopre, ali je Novaku opet proradio početni udarac pa je upisao i drugu pobedu u Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari