Fondacija Novaka Đokovića opredelila je 17 miliona dinara za pomoć u kompletnoj rekonstrukciji dve zgrade jedinog vrtića u Svilajncu „Dečja radost“ koji je gotovo uništen u majskim poplavama. Prema rečima predsednika opštine Svilajnac Predraga Milanovića, mališani će moći da uđu u vrtić 1. septembra. Obnova kompletnog vrtića ukupno će koštati oko 700.000 evra.

Oko 450 mališana iz Svilajnca u poplavama je izgubilo mesto igre i druženja sa vršnjacima. „Dečja radost“ gotovo je u potpunosti stradala. Zahvaljujući Fondaciji Novaka Đokovića, radovi na kanalizacionim i vodovodnim cevima već su počeli, a sledeće nedelje počinje i sređivanje strujnih vodova.

„Posle dolaska Panasonika u Svilajnac, ovo je za mene najsrećniji dan. Potpisali smo ugovor, a ukoliko Novak prihvati, želja nam je da ga proglasimo za počasnog građanina Svilajnca. Pomoć koju nam je njegova fondacija pružila, nemerljiva je. Od ovog novca uradićemo sve instalacije, zidove, priključak na gas, nameštaj. Imaćemo kompletno sređen vrtić i novo dvorište“, kaže predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Od tri objekta koliko čine „Dečju radost“, površine 2.500 metara kvadratnih, Fondacija će potpuno rekonstruisati dva.

„Mi smo već u maju počeli sa prikupljanjem sredstava. Već pomažemo sređivanje vrtića u Petrovcu na Mlavi. Želeli smo da pomognemo opštine koje su pretrpele velike štete. Mi pomažemo decu predškolskog uzrasta i veoma smo srećni što možemo deci iz Svilajnca da vratimo njihovo obdanište“, rekla je menadžerka Fondacije Gorana Džudža Jakovljević.

Prema rečima direktorke vrtića Zorice Đorđević, mališani koji tokom letnjih meseci zbog poslovnih obaveza roditelja moraju da koriste dečji smeštaj, trenutno se nalaze u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“.

„Oni su smešteni u dve učionice, to je ono što smo po hitnom postupku mogli da učimo. Fondacija je naš spas i ulažemo veliku nadu da ćemo od 1. septembra ponovo moći da se vratimo u naše prostorije“, kaže ona.

Akciji obnove vrtića u Svilajncu prvo se pridružio Fond B92 koji pomaže u prikupljanju sredstava. Austrijska firma PORR dala je 5.000 evra za obnovu, a u toku sledeće nedelje očekuje se i veća novčana pomoć Panasonika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari