Novak Đoković još jednom je potvrdio koliko je veliki teniser kada je u nedelju savladao Rafaela Nadala u finalu ATP turnira u Rimu. Odmah nakon poslednjeg poena on je, po ko zna koji put, pokazao i koliko je veliki čovek.

Nakon što je rečima i tradicionalnim pobedničkim potpisom na kameri posle titule u Rimu pružio podršku svim žrtvama poplava koje su pogodile Srbiju i Bosnu, Novak je ceo iznos pobedničkog čeka (500.000 dolara) preusmerio ugroženima. Takođe, „Fondacija Novak Đoković“, koju vodi njegova verenica Jelena Ristić, sakupila je novčanu pomoć koja se trenutno meri u stotinama hiljada evra, a sigurno je da će se taj iznos povećavati u narednima danima pošto akcija prikupljanja novca i dalje traje.

Ipak, ono što je izazvalo reakciju vodećih svetskih medija, koji su tek nakon Đokovićevog komentara da nedovoljno izveštavaju o katastrofi koja je pogodila Balkan počeli konkretnije da prate dešavanja u Srbiji i Bosni, definitivno ne može da se izmeri. Nakon što su CNN, BBC i drugi medijski giganti u svet poslali pravu sliku iz područja koja su zahvaćena poplavama, Srbiji i Bosni, prema očekivanjima, počela je da stiže ozbiljnija i konkretnija pomoć iz celog sveta.

Takođe, treba naglasiti da Đoković tokom brojnih apela, ali i finansijske pomoći ni u jednom trenutku nije razdvojio matičnu Srbiju od Bosne, niti je susednu državu delio na entitete. Zbog svega što je učinio, selektor fudbalske reprezentacije BiH Safet Sušić izjavio je da je „cela država oduševljena potezima Đokovića“.

Iako je bezbroj puta pokazao koliko voli svoju zemlju i šta znači biti pravi patriota, Đoković se, kao što je i sam izjavio u jednom intervjuu hrvatskim medijima, „uvek izdizao iznad nacionalističke žabokrečine“.

Pored maternjeg jezika, Đoković govori engleski, francuski, španski, italijanski i nemački. Osim po teniskim uspesima i humanitarnom radu, Đoković je u svetu poznat kao jedan od najvećih šaljivdžija u svetu sporta, koji uvek zrači šarmom i pozitivnom energijom. Robert De Niro, Naomi Kempbel i Kevin Spejsi, samo su neke od svetskih zvezda koje ne kriju da im je Novak omiljeni sportista.

Osvojio je sedam grend slemova i još 44 ATP turnira. Ostvario je ukupno 567 trijumfa i predvodio je reprezentaciju do titule u Dejvis kupu. Proglašen je za najboljeg sportistu svih vremena sa prostora bivše SFRJ.

Ipak, sve što je učinio u trenucima kada Srbija i Bosna prolaze kroz najveću katastrofu u istoriji, ali i način na koji već godinama reprezentuje svoju zemlju u svetu, ostaće upamćeni kao njegove najveće pobede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari