Prognoze Mirka Nišovića, predsednika Kajakaškog saveza Srbije, ispostavile su se kao apsolutno tačne kada je reč o dometu Marka Novakovića. Srpski sprinter protutnjao je kroz kvalifikacije, a zatim je bio odličan i u polufinalnoj trci na 200 metara. Novaković će se u subotu (10.30) u finalu boriti za što bolji plasman, a ukoliko mu se bude ukazala prilika sigurno će pokušati da se umeša na večitoj fotografiji kajakaša koji su osvojili medalje.

As kajakaškog kluba Bečej odveslao je u kvalifikacijama u skladu sa trenutnim rejtingom najboljeg sprintera na Starom kontinentu. Ispred njega je bio samo Edi Mekivera (35,087), koji je ujedno postavio novi olimpijski rekord.

Pokazao je srpski kajakaš svu snagu i tehniku kojom raspolaže u polufinalu. S obzirom na to da su se Kanađanin Mark de Jong i Španac Saul Kravito Rivero izdvojili već na startu trke, Novaković je morao da se koncentriše na osvajanje trećeg ili četvrtog mesta. U poslednjih pedeset metara Marko je uspeo da stekne prednost za dva zaveslaja u odnosu na ostatak konkurencije i da kroz cilj prođe kao treći (36,293).

– Bilo je teško. Trudio sam se da opravdam poziv i da pokažem da nisam ovde slučajno. Kao što sam rekao i pre Olimpijskih igara, daću sve od sebe za finale, i to se desilo. Sada ću gledati samo da uživam, da guram sa tim takmičarima. Može svašta da se dogodi, neću posustajati do poslednjeg zaveslaja – istakao je srpski kajakaš, dodavši da mu je žao što nije u Olimpijskom selu.

– Bio sam tamo i lepo je, ali možda je i bolje što smo ovde, zabačeni. Tiše je, mogu da se odmorim i naspavam – zaključio je momak iz Sente.

Novaković će u finalu veslati u sedmoj stazi. Neće kuburiti sa tremom, jer je sam plasman među osam najboljih kajakaša na svetu u njegovoj disciplini izuzetan uspeh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari