Novčana pomoć od 40.000 za zaposlene u gradskoj upravi Niša: Ko ne dobija ovaj iznos i zašto? 1Skupština grada Niša: Foto: Vesna Torović

Zaposleni u gradskim upravama i službama u Nišu dobiće jednokratnu novčanu pomoć od 40.000 dinara za zdravstvene preglede.

Ovu vrstu novčane pomoći za „preventivnu zdravstvenu zaštitu“ moći će da dobiju do petka 25. oktobra svi koji su u radnom odnosu u organima i službama Grada Niša na dan isplate, izuzev funkcionera i službenika na položaju.

Jednokratna novčana pomoć od 40.000 dinara za radnike gradske administracije ustanovljena je pre četiri godine, a većina funkcionera je i ranije nije primala, mada su na nju imali pravo.

Ovogodišnja novčana pomoć ustanovljena je aneksom Kolektivnog ugovora za zaposlene u organima i službama Grada Niša, koji su 18. oktobra potpisali gradonačelnik Dragoslav Pavlović i predsednik Sindikata gradske uprave Niša Petar Mićović.

Novčana pomoć od 40.000 za zaposlene u gradskoj upravi Niša: Ko ne dobija ovaj iznos i zašto? 2
Gradska kuća: Foto Grad Niš

„Pravo na isplatu iznosa iz stava 1. ovog člana ne pripada izabranim, imenovanim i postavljenim licima koja imaju obavezu, odnosno koriste pravo da budu na stalnom radu radi vršenja dužnosti, službenicima na položaju i licima koja koriste pravo na naknadu plate po prestanku funkcije“, navedeno je u aneksu.

Najveći broj funkcionera je, inače, u prethodne dve godine odbio da primi ovu solidarnu pomoć, po naredbi tadašnje gradonačelnice Dragane Sotirovski.

Bivša gradonačelnica se prvi put odrekla ovakvog iznosa 2022. godine „kako ne bi oštetila budžet“, a tadašnji predsednik Skupštine grada Boban Džunić je tada najavio da će ga se odreći i svi funkcioneri Srpske napredne stranke, pozivajući novinare da mu jave ukoliko saznaju da neko to nije učinio.

Solidarna jednokratna pomoć od 40.000 dinara za zaposlene u gradskim upravama i službama je 2021. godine isplaćena zbog krize izazvane epidemijom kovida.

Sledeće godine su je dobili za „prevazilaženje energetske krize“, a prošle i ove godine za preventivne zdravstvene preglede.

U šest gradskih uprava, dve kancelarije, Skupštini grada, kabinetu gradonačelnika, Gradskom veću, kabinetu ombudsmana, Gradskom pravobranilaštvu i Službi za internu rezervu zaposleno je više od 720 radnika na neodređeno i određeno vreme.

Samo u gradskim upravama radi više od 690 zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari